Áchim L. Andráshoz kötődő tárgyakkal bővült a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteménye

2024. május 24. 16:15 | Bere Mátyás

Ismét bővül a Munkácsy Mihály Múzeum Történeti kollekciója. A Békéscsabán született parasztpolitikus Áchim L. András dédunokájának végrendelete alapján, most a családhoz kötődő tárgyakkal és dokumentumokkal lett gazdagabb a múzeum.

Mint az a pénteki tájékoztató kiderült, a tárlat többek között olyan, magas történelmi fontosságú elemeket kapott, mint az Áchim családfa, vagy éppen gyászjelentések, iratok, emléktárgyak. Ezek a magyar és kultúra és közélet fontos 19-20. századi lenyomatai.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Medvegyné Máthé Krisztina, a hagyaték felajánlója, a néhai Medvegy Iván akaratának teljesítője ajándékként a múzeumtól megkapta az Áchim családfa nyomtatott másolatát. Ezt követően arról beszélt, fontosnak tartja az ilyen és ehhez hasonló emlékek megőrzését. Megemlítette például a család sírhelyeinek ápolását, mint a történelmi emlékezet fontos elemeit.

– Nem nagyon volt kérdés, hogy a múzeumra maradjon a hagyaték. Másfél évvel ezelőtt a férjem hirtelen nagyon beteg lett és akkor az volt a kívánsága, hogy a múzeum kapja meg az írásbeli dokumentumokat. Annyit írt még le a néhai férjem, hogy én bármit megváltoztathatok. Annyit változtattam rajta, hogy tárgyi dolgokat is felajánlottam, hiszen a múzeumban jobb helye van ezeknek a tárgyaknak – fogalmazott.

A múzeum igazgatóhelyettese, Martyin Emília kiemelte, hogy a hagyaték elemei fontos kutatómunkákhoz járulhatnak hozzá.

– Az, hogy most ez az anyag ide került, nagy öröm, főleg azért, mert kedves adományként a Medvegy család a múzeumunknak szánta. Másrészt, ez az anyag a múzeumi feldolgozás után a tudományos kutatás rendelkezésére áll majd – fogalmazott.

Forrainé Kovács Márta történész-muzeológus kiemelte, hogy Áchim L. András egy megosztó személy volt. Ehhez hozzátette, hogy a történelmi pontosítások miatt is fontosak a most kapott tárgyak és papírok, hiszen sok félreértés lehet a politikussal kapcsolatban. A történész kiemelte:  nagyon fontos dokumentumok kerültek most a múzeumhoz, amelyekenk egy jó részét még fel kell dolgozniuk. Egyike a tárlat fontos elemeinek a már említett családfa, de levelezések, vagy például Áchim Mária vésett díszítésű ácsolt ládája, szuszékja találhatók benne.

A múzeum az idén indított Új szerzemények című kiállítássorozat részeként is jelenít majd meg elemeket a most kapott történelmi emlékek közül.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
15:15
FEL