Amikor megelevenedik a múlt: Ismert emberekről láthatunk érdekes kisvideót

2021. március 6. 15:35 | Varga Diána

Nem tudja elképzelni, hogyan gesztikulálhatott Sztraka Ernő és Munkácsy Mihály? A modern technológia segítésével ez ma már nem lehetetlen!

Talán néha mindannyian elgondolkodunk egy-egy régi fotót nézegetve, hogy milyen lehetett a fénykép szereplője élőben: hogyan gesztikulálhatott, milyen volt, amikor mosolygott, ha bánatos, dühös, merengő vagy vidám volt. Sok évtized, akár évszázad távlatából ezt talán nehéz elképzelni, hiszen a mozgóképes kultúra kialakulása előttről csak festmények, fotográfiák őrzik a hírességek és a hétköznapi emberek képmásait. 

Ma már azonban nem csak arra van lehetőség, hogy videók tömkelegén örökítsük meg magunkat, szeretteinket vagy az általunk kedvelt személyeket, hanem arra is, hogy megelevenítsünk egy-egy történelmi alakot. Az úgynevezett deepfake technikával egyre többször találkozhatunk, főleg a közösségi médiában, például úgy, hogy egy ismert személyiség arcára az alkotó a saját arcát montírozza vagy fordítva: egy celeb képmása váltja fel egy hétköznapi ember vonásait.

Ezen az elven működik az egyébként családfakutatással foglalkozó My Heritage weblap egyik funkciója, melynek segítségével családi képeket tehetünk (szinte ijesztően) élővé. Épp így született meg az a két minivideó is, amelyet a napokban Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke posztolt a szervezet Facebook csoportjába. Nem is akárkik képmására csalt mosolyt az alkalmazás segítésével: az egyik a Békéscsabán született Sztraka Ernő községi mérnök, építész, másik pedig a szintén csabai kötődésű Munkácsy Mihály festőművész.

Ha kíváncsi rá, hogyan mutat a szinte élővé varázsolt két csabai híresség, a Sztraka Ernőről készült kisvideót ide, míg a Munkácsy Mihályt életre keltő mozgóképet ide kattintva nézheti meg.

További programok »

Kultúra

Made in Hungária a Jókai színház színpadán

Bár még az előző évad elmaradt előadásait pótolja a Jókai színház, már a következő évad előadásaira is készül. A teátrum csütörtökön tartotta a Fenyő Miklós életrajzát bemutató musical sajtónyilvános olvasópróbáját. A darabot végigkíséri majd a rock and roll; a zene, a tánc és a 60-as évek hangulata.
18:14
FEL