Séta a belvárosban - 190 éve született Sztraka Ernő, a nagy városrendező

2020. március 3. 18:57 | Szilágyi Viktória

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület szervezett városismereti sétát Békéscsaba főterén, Sztraka Ernő születésének 190. évfordulója alkalmából, szerda délután.

Ugrai Gábor, az egyesület elnöke elmondta: céljuk, hogy a városismereti előadásaikat ne csak a négy fal között tartsák meg az érdeklődőknek, hanem Békéscsabán sétálva mutassák be a települést és híres szülötteit. 

- Ismerjük meg turistaként a saját városunkat. A mai séta alkalmával Sztraka Ernőre emékezünk, akinek nagyon sokat köszönhet a városunk - fogalmazott. 

Az építészt és munkásságát Mészáros Zsuzsanna, az egyesület alelnöke mutatta be a jelenlévőknek. Az érdeklődők az esős idő ellenére is szép számmal gyűltek össze a túra kiindulópontjánál, Városháza előtt. 

 

Kép: Szilágyi Viktória (Behir.hu)

 

Az előadás a Városháza dísztermében kezdődött. 

- A város Sztraka Ernőt választotta főépítészének. Ő volt az egyszemélyes iroda, gyakorlatilag mindent ő csinált, egyedül. Megtervezte a város képét, ezért úgy is hívják őt, hogy a nagy városrendező. Kiegyenesítette a girbe-gurba utcákat, megszűntette azt, hogy az emberek az utcára dobálják a szemetet. Tégla járdákat rakatott le, amelyek ötven évig használhatóak voltak. Ezentúl megtervezte a város világítását, valamint a fásítását is - ismertette az előadó. 

A csoport ezt követően az építész nevéhez köthető épületeket tekintette meg a belvárosban: a Fiume Hotel, az Ibsen Ház és a Jókai Színház is a túra állomásai közé tartozott. 

Mészáros Zsuzsanna kiemelte, hogy az építészt kevesen ismerik, pedig tevékenysége meghatározta nemcsak korát, de az utókor életét is. Úgy véli, hogy ennél többet érdemelne az egykori főépítész emlékének őrzése, hiszen az említett épületeken kívül Sztraka nevéhez köthető még a kórház régi épületének, a Széchenyi- és  Petőfi-ligetnek is a tervezése.  

Nem utolsó sorban Sztraka 1888-ban tett árvízvédelmi tevékenységének köszönhetően kerülte el Békéscsaba a megsemmisülést a nagy árvíz idején. 

Galéria

 

További programok »

FEL