Cs. Pataj Mihály emlékére nyílt kiállítás a Csabagyöngyében

2023. augusztus 11. 16:31 | Vincze Attila

A 102 éve Békéscsabán született festő, grafikus és művésztanár, Cs. Pataj Mihály emlékére nyílt kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban. A tárlat szeptember 9-éig tekinthető meg az intézmény Békéstáji Galériájában.

Az eseményt a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület, valamint a Békéstáji Művészeti Társaság közösen rendezte meg. Először az egyesület alelnöke köszöntötte a megjelenteket. Mészáros Zsuzsanna elmondta, hogy a tárlatot két évvel ezelőttre, Cs. Pataj Mihály születésének századik évfordulójára tervezték, de a koronavírus-járvány miatt ez akkor nem valósulhatott meg. Mint elhangzott, a kiállításon szereplő festmények többségét a művész lányától, Pataj Klárától kapták.

– 14 képet hoztam, leginkább portrékat, tájképeket különböző módon feldolgozva, itt van például az alföldi táj, a Szuszék sorozat, hiszen ezek lennének azok, amelyeket ő különböző megközelítésben, felfogásban alkotott meg – fogalmazott.

A megnyitón a Békéstáji Művészeti Társaság több tagja, köztük Lonovics László is köszöntőt mondott, kiemelvén Cs. Pataj Mihály pedagógusi erényeit.

– Meggyőződésem, hogy az ő tanítása, emberi példája meghatározóan érvényesült és hatással volt az elkövetkező pedagógusi pályámra és mondhatom, hogy alkotói pályámra is – részletezte.

Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy ugyan javarészt az épületek, a közterületek állapotával foglalkoznak, de a festmények által más módon is szebbé lehet tenni az emberek életét.

– A várost úgy is szebbé lehet tenni, hogy az emberek gondolatait szebbé tesszük, ez nagyon fontos feladatunk nekünk, városvédőknek. Úgy vélem, egy ilyen kiállítás itt a Munkácsy Negyed kellős közepén, hozzájárul ahhoz, hogy akik innen elmennek, akik végignézik ezeket a gyönyörű képeket, azok szebb lélekkel induljanak haza – magyarázta.

A Cs. Pataj Mihály emlékkiállítás szeptember 9-ig tekinthető meg a Csabagyöngye Kulturális Központ Békéstáji Galériájában.

 

Galéria

További programok »

FEL