Ünnepi közgyűlést tartott a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület

2021. október 2. 13:06 | Kovács Dávid

Fennállásának 35. évfordulóját ünnepelte a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület 2020-ban, azonban a koronavírus-járvány miatt csak idén ünnepelhette meg ezt a kerek évfordulót. Ugrai Gábor elnök az ünnepi közgyűlésen köszönő oklevelet adott át mindazoknak, akik a megyeszékhely épített, természeti és szellemi értékeiért dolgoztak.

A 2020-as tokiói olimpiát 2021-ben rendeztek, a városszépítő egyesület is tavaly ünnepelte megalakulásának 35. évfordulóját, azonban az ünneplés csak 2021-ben jöhetett el – ezzel az érdekes párhuzammal nyitotta kezdte az ünnepi közgyűlést a szervezet jelenlegi elnöke, majd dr. Jároli József, korábbi elnök idézte fel az egyesület indulását. Mint fogalmazott: különös civil kurázsi kellett ahhoz 1985 nyarán, hogy az alapítók elinduljanak ezen az úton és folyamatosan a városért dolgozzanak.

Az ünnepi közgyűlésen Békéscsaba polgármestere köszönő oklevelet adott át az önkormányzat nevében azért a munkáért, amelyet az egyesület most már 36. éve végez.

- Ahhoz, hogy a szervezet ilyen aktívan dolgozzon, több mint 30 éven keresztül, nem elég az ambiciózus vezetés, és az ambiciózus tagság, ennek a kettőnek egyszerre kell működnie. Kell olyan elnökség, vezetés, amely tudja, hogy miként lehet elérni a kitűzött célokat, ez pedig az egyesületnél mindig adott volt. Mindig voltak olyanok, akik odafigyeltek a város híres személyiségeire és fejlődésére – emelte ki Szarvas Péter.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője is azt hangsúlyozta, hogy az egyesület munkája garancia arra, hogy a következő 35 évben is megmaradnak a város épületei, hozzátéve, hogy a szervezet önként vállalt feladataként, küldetéseként nemcsak az épített, hanem a természeti és a szellemi, kulturális értékeket is óvja.

Az ünnepi közgyűlésen felidézték az egyesület 35 évét, megemlékeztek azokról az alapítókról, akik már nem lehetnek köztünk és megköszönték két korábbi elnök, id. Hankó András és dr. Jároli József, valamint mindazok munkáját, akik az egyesületért dolgoztak ebben az időszakban.

- Szinte lehetetlen végig sétálni Békéscsabán úgy, hogy ne találkozzunk egy olyan emléktáblával, amelyet az egyesület állított. A városvédők számos helytörténeti kiadványt készítettek, az egyesület folyamatosan azon dolgozik, hogy óvja és szebbé tegye a várost. A mi felelősségünk, hogy 35 év múlva is működjön az egyesület – fogalmazott Ugrai Gábor elnök.

Az eseményen már a „legújabb” városvédők is tiszteletüket tették: két fiatal békéscsabai történész egy készülő, Békéscsaba 101 érdekes pontját összegyűjtő kiadványról tartott előadást.

 

További programok »

FEL