Békéscsaba leggyászosabb napjára emlékeztek

2019. szeptember 21. 19:05 | Kovács Dávid

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület emlékező sétát szervezett a II. világháború áldozatai előtt tisztelegve.

Az egyesület azzal a kéréssel fordult a békéscsabai történelmi egyházakhoz, hogy az áldozatok emléke előtt közösen fejet hajtva, a várost ért bombatámadás időpontjában, szeptember 21-én 11.30-kor konduljanak meg a csabai templomok harangjai. A kezdeményezéshez az evangélikus, a református és a katolikus egyház is csatlakozott, a cél az volt, hogy a város együtt emlékezhessen a 75 évvel ezelőtti eseményekre.

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület emlékező sétával tisztelgett az áldozatok előtt szombat délután. Az első állomás a vasúti temető volt, ahol Ugrai Gábor idézte fel a bombatámadás eseményeit. A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke elmondta, megszokott volt akkoriban, hogy repülőgépek tűnnek fel a város fölött, 1944. szeptember 21-én 11 óra 28 perckor azonban elindult a bombázás 5600 méteres magasságból. Az első találat a békéscsabai vasútállomáson okozott károkat, a második hullám azonban célt tévesztett, így a jaminai városrészt is érte a támadás. Hozzátette, hogy ekkor semmisült meg a mezőgazdasági szakiskola épülete, valamint a katolikus templom is.

 

(Fotó: behir.hu)

(Fotó: behir.hu)

 

A történelemtanár felidézte, hogy a romániai Arad elfoglalása, majd elvesztése miatt értékelődött fel a békéscsabai vasútállomás, illetve a vasúti vonal, ahol a német és a magyar csapatok közlekedtek. Az amerikaiak augusztusban készítették elő a támadást, majd szeptember 20-án kaptak parancsot Békéscsaba és Debrecen bombázására.

A csapatok Dél-Itália partjaitól indultak, Dubrovnikon keresztül értek el Szarvasig, ahol ketté váltak, Békéscsaba és Debrecen felé. Az amerikaiak kemény és pontos csapásnak nevezték a támadást - fogalmazott a történelemtanár. Ugrai Gábor elmondta, hogy több mint száz áldozatot követelt ez a szeptemberi nap. 

A városvédők nemcsak a bombatámadás, hanem az egész második világháború áldozatainak emléke előtt tisztelegtek. A séta a szovjet katonai temetőben és a vasútállomáson folytatódott, majd a Munkácsy téren fejeződött be.

 

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
16:11
FEL