Az első világháborúban elhunyt békéscsabaiakra emlékeztek

2022. augusztus 3. 13:38 | Papp Ádám Sándor

Koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek az első világháborúban elhunyt békéscsabaiakra kedden délután, a 101-es gyalogezred emlékművénél. A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke arról beszélt, hogy az 1883-ban létrehozott gyalogezred 1914. augusztus 2-án 10 ezer fővel indult el a háborúba.

Békéscsaba 1914 és 1918 között a sebesültek ellátását tekintve és a mezőgazdasági termelésében volt kiemelkedő – fogalmazott az egyesület elnöke. Ugrai Gábor kiemelte: az első világháborúban több, mint 10 ezer békéscsabai és környékbeli vett részt.

– Augusztus másodika a legnagyobb győzelem a keleti fronton a 101-eseknél. Éppen 100 évvel ezelőtt, 1922. augusztus másodikán alakul meg Vigadóban a volt 101-esek Bajtársi Szövetsége. Ők még nem jöhettek ki ehhez az emlékoszlophoz, hiszen azt 1923-ban állították fel – mondta az elnök. 

Huszár Endre elnökségi tag arról beszélt, hogy a 101-es gyalogezredet 1883-ban hozták létre. Az ezredet 1914. augusztus másodikán indították útnak, majd augusztus 30-án az orosz fronton a nagy túlerő ellenére sem tudták őket legyőzni.

– Az utolsó pillanatokig kitartottak a harctéren és nemcsak kitartottak, hanem eltökélten verték vissza az ellenség meg-meg újuló rohamait. Példamutató hősiességükkel méltóvá válták rá, hogy az utókor és mi, a ma élő utódaik megőrizzük emléküket, átadva azt a jövő nemzedékének – emelte ki. 

Az esemény zárásaként a megemlékezők a 101-es gyalogezred emlékművénél helyezték el koszorúikat és mécseseket gyújtottak.

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
2024. április 24. 17:09
FEL