Csendes gyertyagyújtással emlékeztek Békéscsabán az I. világháború lezárására

2023. november 11. 18:55 | Papp Ádám Sándor

1918. november 11-én, 11 óra 11 perckor ért véget az I. világháború, így szombaton 11 óra 11 perckor a Szent György Lovagrend Békés Vármegyei Priorátusa, valamint a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület tagjai, a 101-esek emlékoszlopánál a 105. évforduló alkalmából csendes gyertyagyújtást rendeztek.

– A nyugati fronton 105 évvel ezelőtt az év 11. hónapjának 11. napján, 11 óra 11 perctől hivatalosan is letették a fegyvert az első világháborúban résztvevő országok, így ezt tekintjük a Nagy Háború végének – fogalmazott Ugrai Gábor, a lovagrend békéscsabai priorátusának lovagja, a békéscsabai 101-esek emlékoszlopa előtt állva.

Mint mondta: a német hadsereg vezetői belátták, hogy nem tudják folytatni a harcokat, így tárgyalásokat kezdeményeztek az angol-francia csapatokkal. Végül egy francia erdőben, egy vasúti kocsiban tárgyaltak a nemzetek képviselői, ahol megszületett a megegyezés a fegyverszünetről és a békekötésről. Fontosnak tartották, hogy egy könnyen megjegyezhető időpontot találjanak, így jött a 11. hónap 11. napján 11 óra 11 perc – hangsúlyozta Ugrai Gábor, majd hírlapunk kérdésére ismertette a 101-es gyalogezred történetét az I. világháború idején, melynek legénységét Békés és Csanád vármegyékből sorozták be.

– A 101-es gyalogezred gyakorlatilag végig harcolta az első világháborút. 1914 augusztus elején mentek ki Szerbiába, hiszen az Osztrák-Magyar Monarchiának az volt az eredeti terve, hogy Szerbiát lerohanja és véget ér a háború, mindenki nagyon gyors lefolyású eseményekre számított. Kipakoltak a vagonokból a 101-esek, de azonnal pakolnak is vissza, hiszen jön a hír, hogy Oroszország betört a Kárpátaljára, ekkor vitték át őket az orosz frontra, áthaladva Békéscsabán is. Ezt követően ingáztak az orosz és az olasz front között, teljesen más volt a két front földrajzi helyzete. Gondoljunk bele, hogy azokat a derék csabai, szlovák paraszt legényeket 2000 méter magas hegyekbe kivezényelték. Sokan életükben nem láttak hegyeket, nemhogy ott harcoljanak. November 11-én, amikor megkötötték a fegyverszünetet a nyugati fronton, akkor a mi katonáink már hazafelé tartanak, ugyanis az olasz fronton hamarabb véget értek a harcok. A katonák végül november 16-án tértek haza. A veszteségek több 10 ezer főre tehetőek, sokan elhunytak, megsebesültek vagy éppen hadifogságba estek – emelte ki Ugrai Gábor.

Hozzátette, hogy a 105 évvel ezelőtti I. világháborúból való visszatérés kapcsán november 16-án újabb megemlékezést rendeznek a Szent István téren és a 101-esek emlékoszlopánál, ahol a Honvédség katonái hivatalos eskütétele is megtörténik majd.

Galéria

További programok »

Itthon

FEL