Boczkó Dániel halálának 150. évfordulójára emlékeztek Békéscsabán

2020. szeptember 10. 11:04 | Papp Ádám Sándor

1870-ben hunyt el a Békés megyei politikus és kormánybiztos, Boczkó Dániel. A 150 esztendős évforduló apropóján szervezett megemlékezést és koszorúzást a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület szerdán, a korábban 1919-esek tereként ismert, ma már Boczkó Dániel nevét viselő téren.

A megemlékezésen Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője ismertette Boczkó Dániel életútját, aki 1789-ben született Szarvason, 1816-ban Békés megyében tiszti ügyésszé nevezték ki, majd az 1830-as évektől táblabíró lett Békéscsabán.

– A politikai szereplést 1825-ben, a Békés megyei Szabadelvű ellenzék tagjaként kezdte. Aktív résztvevője volt az 1830 és 1840 közötti évek megyei és országos mozgalmának. Az Ellenzéki Kör tagjaként Petőfi, Irányi, Vasvári, Jókai és mások társaságában politizált. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején Békés megyében tevékenykedett. 1848-ban az orosházi kerületben országgyűlési képviselőnek választották. Az Országos Honvédelmi Bizottmány előbb Békés, majd Arad megye kormánybiztosává nevezte ki, e tisztségben szolgálta végig a szabadságharcot. Boczkó nevét a február 8.-i, aradi csata tette ismertté. Erdély teljhatalmú biztosának Kossuth nevezte ki. 1850. október 23-án halálra ítélték, amit később 10 évnyi, olmützi várfogságra változtattak. 1856-ban szabadult, majd 1869-ben harmadszor lett Békéscsaba választott országgyűlési képviselője – taglalta Takács Péter.

A Lencsési Közösségi Ház vezetője arról, hogy ki is volt valójában Boczkó Dániel, azt mondta, hogy „a kiváló hazafi”.

– Egy, a nemzetért tenni akaró, a magyar függetlenség eszméjéhez, a ’48-as célkitűzésekhez, Magyarország néhai kormányzójához, Kossuth Lajoshoz haláláig hű, kiváló hazafi, aki nem kímélte sem vagyonát, sem életét a haza oltárán feláldozni, akit Békéscsaba városa háromszor választott meg országgyűlési képviselőjének. Olyan ember és jellem, akit bátran állíthatunk mind magunk, mind a következő generációk példaképeként – zárta gondolatait Takács Péter.

Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke a Boczkó Dániel térről beszélt a megemlékezésen. Mint mondta: egykor barakkok álltak a vasútállomást építő munkások számára. 1883-ban megnyitották az Arany Kakas vendéglőt, amely a korabeli leírások alapján olyan volt, mint Békéscsaba: olcsó és jó. A vendéglőt 1926-ban építették át szállodává. Az italozó a második világháború alatt is működött egészen 1944. szeptemberéig, hiszen Békéscsaba bombázásakor a szálloda sem maradt érintetlen, többen meghaltak a tragédiában. A szálláshelyet a bombázást követően nem építették újra, azóta térként funkcionál a terület. A Boczkó Dániel arcképét ábrázoló szobrot 1998-ban avatták fel.

Az esemény zárásaként Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere, Ugrai Gábor és Takács Péter helyezték el a megemlékezés koszorúját a szobornál.

 

Galéria

További programok »

FEL