A magyar hősökre emlékeztek Békéscsabán

2021. május 28. 16:26 | Gyemendi Réka

Húsz éve óta május utolsó vasárnapja a Magyar Hősök Emléknapja. Ez alkalomból tartott a megyeszékhely önkormányzata koszorúzással egybekötött megemlékezést Békéscsabán, a Hősök temetőjében pénteken.

A szűk körű megemlékezés Bakai László trombitaművész előadásával kezdődött. Ezután a békéscsabai önkormányzat nevében Nagy Ferenc alpolgármester és Varga Tamás alpolgármester megkoszorúzta Pop Vilhelm és Papp László Sebesült honvédet ábrázoló műkő-szobrát.

A békéscsabai helyőrség katonái nevében Braun Tibor őrnagy, Papp Péter őrnagy és Török Lajos százados helyezte el az emlékezés virágait az emlékműnél.

A magyar hősök emléknapja egy 1917. évi törvényre vezethető vissza, amikor IV. Károly valamennyi közösséget arra kötelezett, hogy méltó emléket állítson a honvédő katonai hőseinek minden év májusának utolsó vasárnapján. Nagyszabású rendezvénysorozatot 1944-ig minden évben tartottak, 1946-tól azonban elmaradtak a hivatalos megemlékezések. 2001-től hivatalosan is május utolsó vasárnapja a magyar hősök emlékünnepe.

 

Galéria

 

– Az újkori történelemben húsz éve jövünk ki ide, ehhez a gyönyörű emlékműhöz, és hajtunk fejet a hőseink előtt. Ezzel tisztelgünk azok előtt, akik Árpád korától a napjainkig szolgálták a hazát, illetve a ma is szolgálatot teljesítő katonák helytállását díjazzuk és ismerjük el azzal, hogy itt vagyunk – fogalmazott Varga Tamás alpolgármester, majd hozzátette: a járványhelyzet idén is átírta a megemlékezés forgatókönyvét, azonban ilyenkor is fontos az üzenet, vagyis az, hogy emlékezzünk hőseinkre.

 

További programok »

Itthon

Okos eszközök uralma – digitális önvédelem, tudatosság az internet birodalmában

A Mathius Corvinus Collegium (MCC) soron következő békéscsabai előadásán górcső alá vették a digitális világ térnyerését. Az előadásban kiemelték, hogy az internet miként szippantja be a gyerekeket és a felnőtteket, akik ezáltal elvesztik kapcsolatukat a valósággal. Az előadók hangsúlyozták a digitális önvédelem megvalósítását, illetve azt, hogy miként is lehet elhárítani az internet káros hatásait.
2023. március 28. 18:02
FEL