A magyar hősökre emlékeztek Békéscsabán

2021. május 28. 16:26 | Gyemendi Réka

Húsz éve óta május utolsó vasárnapja a Magyar Hősök Emléknapja. Ez alkalomból tartott a megyeszékhely önkormányzata koszorúzással egybekötött megemlékezést Békéscsabán, a Hősök temetőjében pénteken.

A szűk körű megemlékezés Bakai László trombitaművész előadásával kezdődött. Ezután a békéscsabai önkormányzat nevében Nagy Ferenc alpolgármester és Varga Tamás alpolgármester megkoszorúzta Pop Vilhelm és Papp László Sebesült honvédet ábrázoló műkő-szobrát.

A békéscsabai helyőrség katonái nevében Braun Tibor őrnagy, Papp Péter őrnagy és Török Lajos százados helyezte el az emlékezés virágait az emlékműnél.

A magyar hősök emléknapja egy 1917. évi törvényre vezethető vissza, amikor IV. Károly valamennyi közösséget arra kötelezett, hogy méltó emléket állítson a honvédő katonai hőseinek minden év májusának utolsó vasárnapján. Nagyszabású rendezvénysorozatot 1944-ig minden évben tartottak, 1946-tól azonban elmaradtak a hivatalos megemlékezések. 2001-től hivatalosan is május utolsó vasárnapja a magyar hősök emlékünnepe.

 

Galéria

 

– Az újkori történelemben húsz éve jövünk ki ide, ehhez a gyönyörű emlékműhöz, és hajtunk fejet a hőseink előtt. Ezzel tisztelgünk azok előtt, akik Árpád korától a napjainkig szolgálták a hazát, illetve a ma is szolgálatot teljesítő katonák helytállását díjazzuk és ismerjük el azzal, hogy itt vagyunk – fogalmazott Varga Tamás alpolgármester, majd hozzátette: a járványhelyzet idén is átírta a megemlékezés forgatókönyvét, azonban ilyenkor is fontos az üzenet, vagyis az, hogy emlékezzünk hőseinkre.

 

További programok »

Itthon

Hódít a halk, sikkes, minőségi egyszerűség a divatban

A divat folyamatosan változik, szinte lehetetlen tartani a lépést ezen a területen. Több kutatómunka, tanulmány és beszélgetés juttatott el arra a gondolatra, hogy az öltözködésben a legfontosabb érték a fenntarthatóság. Az elmúlt évtizedben nőtt a tudatos vásárlás: aki eddig akár 6-7 ruhadarabot is megvásárolt, az mára legfeljebb 3-4 jobb minőségű alapdarabot tart a szekrényben.
2024. február 25. 19:00
FEL