A haza minden előtt: Ünnepi megemlékezést tartottak a magyar hősök tiszteletére

2024. május 24. 13:22 | Fajó Attila

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Békéscsabán, a Hősök temetőjében pénteken. A jelenlévők a magyar hősök emléknapja alkalmából gyűltek össze, pénteken délelőtt.

Az idei megemlékezésen a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort. Az iskola igazgatója kiemelte: intézményük fontosnak tartja az emlékezést.

A gyerekeknek tudniuk kell elődeink áldozatvállalásáról, és sajnos ma igazán aktuális, hogy hangsúlyozzuk: bármiféle háború, fegyveres konfliktus messzemenően elkerülendő jegyezte meg Tirjákné Prisztavok Ágnes, igazgató, aki beszédet is mondott a megemlékezésen. 

Hazánkban 2001 óta törvény rendelet határozza meg a magyar hősök emléknapjának ünneplését. Békéscsaba önkormányzatának képviseletében Varga Tamás alpolgármester úgy fogalmazott, hogy ennek megtartása erkölcsi kötelességünk. Egyben emlékezetett arra is, hogy a korábbi nemzedékek már az első világégés alatt, 1917-ben megépítették a Hősök temetőjét. A sírkertben a magyar honvédek mellett az egykori Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének más nemzetiségű katonái is nyugszanak. 

Az ünnepség zárásaként a jelenlévők megkoszorúzták a Hősök temetőjében található emlékművet. Végül Bakai László trombitaművész előadta az In silencio című katonai takarodót.

Galéria

További programok »

Itthon

FEL