II. világháborús békéscsabai ereklyékből nyílt kiállítás a Belvárban

2023. november 29. 13:54 | Papp Ádám Sándor

"Békéscsaba a II. világháborúban" címmel nyílt helytörténeti kiállítás szerdán délelőtt a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban. Ugrai Gábor történelemtanár elmondta: az intézmény tanárai és diákjai jóvoltából korabeli ereklyék tekinthetőek meg, melyekhez érdekes történetek fűződnek.

A kiállítást Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója nyitotta meg. Hangsúlyozta: rendkívül egyedi tárlat jött össze az intézmény diákjainak és tanárainak köszönhetően.

– A helyi gyerekek azokat a tárgyakat hozták be, amelyek kötődtek Békéscsabához a második világháború idejében. Az teszi nagyon egyedivé a kiállítást, hogy a fiatalok rokonaikon keresztül kapcsolódnak ehhez az időszakhoz, így a családok személyes történeteit is meg lehet ismerni. Ez nagyon fontos, hiszen a múzeumunkban mi is arra törekszünk, hogy ilyen történeteket mutassunk be – hangsúlyozta a múzeumigazgató. 

Ugrai Gábor, az iskola történelemtanára arról beszélt, hogy Békéscsabán 1944-ben zajlottak a legfőbb második világháborús események: 1944 nyarán kihurcolták a zsidóságot, szeptemberben volt a vasútállomás bombázása, majd október 6-án bevonult a szovjet hadsereg.

– Ez a kiállítás arról szól, hogy a fiatalok megismerik a különböző városi történéseket. Ez az, ami nincs benne a könyvekben, hiszen nem lehet Magyarország minden településéről külön könyvet kiadni. A tárlat által tudjuk mi, történelemtanárok azt a pluszt hozzátenni, amely talán a diákokat hozzásegíti ahhoz, hogy megértsék az eseményeket. Továbbá nagyon fontos, hogy a fiatalok beszélgessenek a nagyszülőkkel, dédszülőkkel, hiszen ők sokkal többet tudnak elmondani, ők átélték az eseményeket – hangsúlyozta a történelemtanár

Az eseményen elhangzott, hogy a tárlat decemberben tekinthető meg az intézményben. A tervek szerint több kiállított tárgy szerepelhet a Munkácsy Mihály Múzeum jövő évi, "Békés vármegye a II. világháború idején" elnevezésű tárlatának anyagában.

 

Galéria

További programok »

FEL