Fegyverek az iskolában – ’56-os kiállítás nyílt Csabán, a belvárosi gimnáziumban

2022. október 19. 16:28 | Vári Bianka

Legyen kézzelfogható a történelem – ez a célja annak a kiállításnak, amelyet a Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban nyitottak meg szerdán. A tárlat az ’56-os forradalomra irányítja a diákok figyelmét, különös tekintettel a korabeli kommunikációs eszközökre, valamint a fegyverekre.

Eredeti, 1956-os zászló ragadja meg elsőként a kiállításra érkező figyelmét az iskola első emeletén. A nemzeti színű, közepén lyukasztott lobogóval debreceni egyetemisták vonultak annak idején. A tárlat a korabeli kommunikációra helyezi a legnagyobb hangsúlyt.

Ugrai Gábor, az iskola történelem tanára szerint ma a diákok zsebében ott van a világ, hiszen a telefonjukon bármilyen információt elérnek. Ez hetven évvel ez előtt nem így volt, akkor még újságokból, különböző kiadványokból, rádiókból tájékozódtak az emberek.

A kiállítást Vánsza Pál, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének Békés megyei elnöke nyitotta meg, aki a tárgyakat az iskola rendelkezésére bocsátotta az 56-os emlékszobából.

– Általában a történészeknek ez a betegségük, hogy gyűjtőszenvedéllyel vannak megáldva, így voltak ezzel a POFOSZ tagjai is. Rám hagytak tárgyakat az özvegyek, valamint voltak olyanok is, akik ajándékoztak az 56-os emlékszoba számár – fogalmazott Vánsza Pál.  

A kiállításon újságok, és a Kádár-korszak alatt nyomtatott kiadványok is láthatóak, amelyek beszámolnak az akkor még ellenforradalomnak nevezett eseményekről. Megtalálhatóak azok az úgynevezett szamizdat kiadványok, amelyeket titokban terjesztettek a 70-es, 80-as években, valamint a legújabb tanulmányok is.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

Ugrai Gábor három rádiót is elhozott a kiállításra. Az elsőn a központból sugárzott adást lehetett fogni, nem lehetett csatornát váltani, a következőn a Kossuth és a Petőfi rádió volt fogható, azonban leleményes emberek meg tudták oldani, hogy a tiltott csatorna, a Szabad Európa is fogható legyen rajta. A harmadik darab pedig egy világvevő rádió.

– Ha a gyerekek a kezükbe foghatják azokat a fegyvereket, amelyekkel harcoltak a forradalmárok, vagy kezükbe foghatják azokat az újságokat, amelyeket ’56-ban is olvashattak, talán jobban megértik azt, hogy mi történik – fogalmazott.

A pedagógus hangsúlyozta: amikor 20. századi történelmet tanít, mindig arra kéri a gyerekeket, hogy kérdezzenek nagyszüleiktől, dédszüleiktől, mert nem biztos, hogy ugyanazt fogják hallani, mint a történelem órákon, azonban felvázolhat egy korrajzot.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

A kiállítás megnyitóján Pikó Hella és Bacsa Luca, kilencedik osztályos tanulók készültek műsorral, majd Ugrai Gábor számolt be a szabadságharc egy helyi hőséről, valamint azt is elmondta, hogyan lehet palacsintasütővel, vagy zsírral és olajjal tankok ellen harcolni.

Galéria

További programok »

Itthon

Eltiltás hatálya alatt vezetett a békéscsabai férfi, börtönbüntetésre ítélték

Eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés bűntette miatt az Orosházi Járási Ügyészség vádirata alapján 8 hónap időtartamú végrehajtandó (!) börtönbüntetésre ítélt jogerősen az Orosházi Járásbíróság előkészítő ülésén egy 55 éves büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő békéscsabai férfit. A bíróság ezen felül 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és 3 évre a közúti járművezetéstől is.
10:47
FEL