Filmvetítést tartottak az '56-os mártírok emlékére Békéscsabán

2019. január 11. 18:41 | Gyemendi Réka

Előadással összekötött filmvetítést tartottak a Fekete Pál Emlékházban Békéscsabán. A Magyar Október Baráti Társaság és a Rákóczi Szövetség által szervezett eseményen a 62 évvel ezelőtt kivégzett Mány Erzsébetre és Farkas Mihályra emlékeztek.

Az eseményen előadták Huszár Endre: Az elárult forradalom című írását is. Ugrai Gábor, a Jankay Tibor általános iskola történelemtanára, a Magyar Október Baráti Társaság ügyvivője elmondta: Huszár Endre kilencévesen jelen volt az ’56-os forradalom eseményeinél, melyek nagy hatást gyakoroltak rá. Művében azt dolgozza fel, hogy a magyar nép mennyire várta a nyugatról érkező segítséget, mely végül elmaradt.

A rendezvényen levetítették az Átkozott nap című dokumentumfilmet is, mely az ’56-os, gyulai és gyulavári események történetét mondja el.

– Nem véletlenül most tekintjük meg a filmet, hiszen 1957. január 10-én, 62 évvel ezelőtt ítélték halálra Békéscsabán, a városházán Mány Erzsébetet és Farkas Mihályt mindazért, amit tettek, illetve amit nem tettek. Hiszen nagyon jól tudjuk, hogy senkire nem lőttek, senkit nem bántottak, senkit nem öltek meg - fogalmazott Ugrai Gábor.

A 73 perces film Bubryák István producer szakmai irányításával készült. A mű több szemtanú és történész bevonásával rekonstruálja az akkori eseményeket.

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
2023. március 21. 18:55
FEL