"Ami csak szép s jó volna, édesanyámnak adnám" – Ma van anyák napja

2021. május 2. 11:08 | Gyemendi Réka

Az anyák napját az egész világon megünneplik, a szokások és a dátumok azonban országonként eltérőek. Magyarországon május első vasárnapján köszöntik gyermekeik az édesanyjukat.

Az ünnep eredete

Az anyák napi ünnep eredete az ókori Görögországba nyúlik vissza, ahol annak idején az istenek anyját, Rheát köszöntötték. Később az istennőkultuszból nőtte ki magát a mai napig is élő anyák napi ünnep.

Magyarországra a jeles nap ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án, a MÁV gépgyár foglalkoztatójában, munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé, talán ezért is terjedt el a versmondás. A vers mellé átadott anyák napi ajándék legtöbbször egy virágcsokor vagy saját kezűleg készített apróság. Aki azonban távol él a szüleitől, azok számára jó megoldás lehet a virágküldés. A csokrokat vagy egyedi, akár kézzel készített ajándékot akár a neten is megrendelhetjük.

 

Anyák napja a világban

A brit gyerekek például nem virággal köszöntik az anyukájukat, hanem előző nap elkészítik az „anyák süteményét”. Thaiföldön a gyerekek letérdelnek az édesanyjuk előtt és így fejezik ki a hálájukat, ajándékképp pedig fehér jázmint adnak, ami az anyai szeretet szimbóluma. Etiópiában a gyerekek hasonlóképp, sütéssel-főzéssel fejezik ki szeretetüket, a három napos mulatságra közösen készítik el a fogásokat.

Svédországban az anyukáknak igazán kényelmesen indul a reggel: a reggelit ágyba kapják, illetve szabadnapot vehetnek ki a munkában és az egészet pihenéssel tölthetik. Emellett az anyák napja egy közös jótékonysági ünneppé nőtte ki magát, mivel sokan a Vöröskereszt kicsi, műanyag virágait vásárolják és tűzik ki a ruhájukra. A bevételből származó összeget a rászoruló gyermekek és anyák kapják.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben, Bostonban ünnepelték meg az anyák napját. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta a jeles napot nemzeti ünneppé nyilváníttatni, melynek dátumát május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította. Manapság anyák napján az USA-ban 120 millió telefonhívást bonyolítanak le, illetve a legtöbb virágcsokrot ezen a napon adják el. A legnépszerűbb anyák napi virágcsokrok illatos tavaszi virágokból és fehér rózsából állnak. Az anyák napi csokroknak orvosilag bizonyítottan jótékony hatása van a szervezetre és lelkivilágra is.

Kínában az anyák napja nem hivatalos ünnep, csupán a nyugati szokások elterjedésének eredménye. Ettől függetlenül a gyerekek itt is virágcsokorral köszöntik édesanyjukat.

Indonéziában a korábbiaktól eltérően december 22-én emlékeznek meg az anyukákról. Itt fontos megemlíteni, hogy az ünneplés célja is más volt eredetileg: régen nem az anyák iránt érzett szeretet, hanem az indonéz nők bátorságának ünnepe volt.

Végül pedig álljon itt egy összeállítás a híres magyar anyákról.

Talán nem is az a fontos, hogy ki hogyan ünnepli az anyák napját. És az sem, hogy ki milyen, vagy mekkora értékű ajándékot ad: a lényeg, hogy ezen a napon ne feledkezzünk el köszönteni édesanyánkat, megköszönni neki azt a szeretetet, odaadást, lemondást, időt és energiát, amit ránk szánt, és legyünk nagyon hálásak érte, ha velünk lehet.

 

Galéria

 

Nagy Ferenc: Édesanyám

Van egy szó, van egy név ezen a világon,
Melegebb, színesebb, mint száz édes álom.
Csupa virágból van, merő napsugárból..
Ha ki nem mondhatod, elepedsz a vágytól.
Tisztán cseng, mint puszták estéli harangja,
Örömében sir az, aki e szót hallja.
Ártatlan kisgyermek, csöpp gügyögő hangja,
Amikor gőgicsél, mintha volna szárnya.
A amikor a szíved már utolsót dobban,
Ez az elhaló szó az ajkadon ott van.
Mehetsz messze földre, véres harcterekre,
Ez a szó megtanít igaz szeretetre.
Bánatban, örömben – ver az Isten vagy áld,
Hogyha elrebeged, már ez is imádság.
És ha elébed jön könnyes szemű árva,
E szóra felpattan szíved titkos zárja.
Drága vigasztalás ez a a szó, ez a név,
Királynak, koldusnak menedék, biztos rév.
Te vagy legboldogabb, nem gyötörnek gondok,
Ha keblére borulsz és el kinek mondod?
S ha szomorú fejfán olvasod e nevet,
Virágos sírdombon a könnyed megered.
Van egy szó, van egy név, valóság, nem álom,
Nekem a legdrágább ezen a világon.
Ez a legforróbb szó, az én legszebb imám,
Amikor kimondom: anyám, édesanyám.

 

Forrás: impressmagazin.hu, MTI, meridian.apaczai.elte.hu, erdekesvilag.hu, fortepan.hu

FEL