Anyák napja – avagy ne csak ma szeresd anyát

2024. május 5. 06:35 | Bere Mátyás

Az anyák napja egy világszerte megünnepelt nap, amelynek a modern formája az Egyesült Államokból származik. A USA-ban május második vasárnapja a szóban forgó nap, ezzel ellentétben itthon az első vasárnap kapta a megtiszteltetést.

A középkorban alakult ki az a szokás, amikor a nagyböjt közepén a szolgálók meglátogathatták az anya-gyülekezetüket, ahol megkeresztelték őket. A szolgálók egy része ekkor szabadnapot kapott, hogy hazamehessenek, gyakran távoli otthonukba, és a napot édesanyjukkal tölthessék. Ehhez a naphoz ajándékok elkészítése is társult, leggyakrabban sütemény formájában.

A középkor viszont csak az első mostanihoz hasonló ünnepet hozta el a nagyvilágba, korábban már az ókorban is voltak olyan kiemelt események, ünnepek, amelyek az anyákat, anyaistennőket méltató fesztiválok voltak. Így például a frígek egyetlen ismert istennője Kübelé, valamint Rhea görög mitológiai női titán köré is szerveződtek különböző események.

A modernkorba egy amerikai nő hozta be ezt az ünnepet, aki elérte, hogy nemzetközileg is nagy nappá váljon az édesanyák megbecsüléséről szóló nap. A philadelphiai Anna Jarvis, 1907-ben filantróp édesanyja emlékére megemlékezést tartott a nyugat-virginiai Graftonban, majd ezt követően öt éven belül nagyjából minden állam átvette a szokást, anyák napja néven. Anna 1914-ben elérte, hogy az anyák napját nemzeti ünneppé nyilvánítsák, így Woodrow Wilson amerikai presbiter élt a jogával és kinyilvánította a jeles napot, mint nemzeti ünnepet.

Hazánkban a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szervezte meg az első ünnepet 1925-ben MÁV gépgyár foglalkoztatójában dolgozó munkásgyerekeknek. Az ötletet egyébként Petri Pál államtitkár felesége Petri Pálné hozta Magyarországra, az amerikai mintát követve. Bizonyos források egy 1910-es magyarországi anyák napját is említenek, de azt pünkösdkor rendezték nélkülöző anyáknak.

Ezt követően 1928-ban rendeletben határoztak az iskolai anyák napja megünnepléséről. Az évek alatt folyamatosan változott és alakult az ünnep, például átterjedt a családokban anyai szerepet betöltő emberekre, így nevelőszülők, nagy- és dédmamák is az ünnep részévé váltak. Sokan idén is ajándékkokkal, virágokkal, édességekkel lepik el a családjuk gyermeket nevelő női tagjait, de sokaknál a családi ebéd, vagy egy nyaralás társul az anyák ünnepéhez.

Fontos! A nőnap, a férfinap, az anyák és az apák napja nem azért lettek kitalálva, hogy ezen a napon tiszteljük és szeressük az ünnepelteket, hanem arra, hogy az egész éves tiszteletünket, szeretetünket egy adott napon koronázzuk meg.

 

Galéria

 

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
15:15
FEL