Szerkesztőségünk is készül anyák napjára, majd arról is olvashatnak a Behir.hu-n, hogy mióta ünnepeljük ezt a jeles napot Magyarországon, illetve arról, hogy egyáltalán honnan is ered. Ajándék megoldások sorát folytatjuk egy kipróbált és átvariált, egyszerű recepettel. De miért is "szajkózzuk", hogy a magunk által kreált, talán még ehető ajándék fontos? A saját készítésű meglepetés többet mondhat a boltban vásárolt kész terméknél. Miért ne kerülhetne ki az ajándék a konyhából? A különleges finomságok alkalomhoz illő csomagolásban bárkit levesznek a lábáról. Íme egy megoldás, ha szeretné édesanyját meglepni vasárnap.
Hozzávalók
A tésztához
- 150 g vaj
- 150 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 dl víz
- 2 db tojás
- 450 g finomliszt
- 0,5 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 3 eltérő színű ételfesték
Elkészítés
Egy tálba halmozzuk a puha vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd simára keverjük. Ezután beleszitáljuk a lisztet, sütőport és a csipet sót, és néhány perc alatt elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a vizet és a tojásokat, és egy egynemű tésztát gyúrunk.
A tésztából elveszünk egy ökölnyi nagyságú tésztát, majd különböző színű ételfestékekkel színezzük. Az így kapott tésztákat fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben. Ezután lisztezett deszkán körülbelül 1 centis vastagságúra nyújtjuk a sima tésztánkat, és aprólékosan virágszirmokat, sárga porzó gombokat, leveleket kreálunk a kinyújtott területere. Ha a díszítendő tésztát száraznak érezzük, egy szilikon ecsettel durván átsimíthatjuk vízzel, hogy a dekorációnk jobban ráragadjon a felületre. Ha kész a színes tészta csipegetés, egy szilikonos zsírpapíron keresztül még egyszer átnyújtjuk a sütinket, hogy a forma jobban elsimuljon. Majd kiszaggatjuk a korongokat és 160 fokon 20 percig sütjük. Ha szeretnénk valami masnis megoldást, akkor szívószállal ejhetünk lyukat a tésztán, amit utána színes szalaggal tovább díszíthetünk.
Fotók: Bere Mátyás