Alul semmi: Broadway-musical Békéscsabán

2019. május 19. 06:38 | behir

Az idei évad utolsó premierjét és díszbemutatóját május 17-én és 18-án tartotta a Békéscsabai Jókai Színház. Terrence McNally – David Yazbek Alul semmi című Broadway-musicaljének rendezője Tege Antal, és az előadás szinte az egész társulatot felvonultatja.

Egy gyárbezárás tragikus helyzetet teremt, a férfiak munka nélkül maradnak, az asszonyok dolgoznak, feje tetejére áll a világ. Hogy családfenntartó szerepüket és önbizalmukat mégis megtartsák, néhányan új kereseti forrás, megélhetés után néznek, és valami olyasmit találnak ki, ami igencsak meglepetést okoz környezetüknek. Hatan összeállnak, hogy egy vetkőzőszámmal lépjenek a közönség elé!  

 

Fotó: A-Team/ Nyári Attila

 

– A kiszolgáltatott helyzethez szerelmi szálak, szakítás, kibékülés kötődik, emberi sorsokat mutatunk meg rengeteg humorral és nagyszerű zenével. Gyönyörű dalok szólnak, s közben mellbe vágjuk a nézőt, hogy akár vele is megtörténhet ilyesmi – mondta Tege Antal rendező az előadásról. – Szimbolikus értékű a meztelenség, a levetkőzés. Az ember el tud odáig jutni, hogy már nincsen semmi, amit takargatnia kellene, és ez egy képletes dolog, mert a lelki takargatásunkat is megpróbáljuk levetkőzni.

 

Fotó: A-Team/ Nyári Attila

 

Csomós Lajos, Katkó Ferenc, Kovács Áron, Gulyás Attila, Szabó Lajos és Gerner Csaba játssza a vállalkozó szellemű táncosok szerepét. Szente Éva, Csonka Dóra, Liszi Melinda, Nagy Erika, Földesi Ágnes Villő, Veselényi Orsolya, Fehér Tímea kelti életre a női figurákat, valamint Mészáros Mihály és Hodu József, Jancsik Ferenc, Czitor Attila játszik többek között a produkcióban.

 

Fotó: A-Team/ Nyári Attila

 

Nem akármilyen előzmény után került színpadra ez a darab Békéscsabán: már a 1997-ben bemutatott film nagy sikert aratott, akárcsak a 2001-es musical, mindkét műfaj azóta is népszerű világszerte. A történet mindkettőben azonos, a helyszín változott, az angliai Sheffieldből áttették az amerikai Buffalóba.

Az Alul semmi (The Full Monty) című film a bemutatás évében több Oscar-jelölést kapott, és a legjobb filmzene kategóriájában nyert. A zeneszerzőt kitüntették Emmy-, Tony- és Grammy-díjjal. Terrence McNally olyan filmek színpadi változatát készítette el, mint a Ragtime vagy A pókasszony csókja. A művet Blastik Noémi, a dalszövegeket Miklós Tibor fordította magyarra.  

Az előadás díszletét Egyed Zoltán tervezte, a jelmezeket Kiss Kata. A koreográfus Topolánszky Tamás Harangozó Gyula-díjas, Érdemes Művész. Gulyás Levente zenei vezető, a kitűnő zenekar és a táncosok abszolút főszereplők a színpadon.

Niedzielsky Katalin

 

 

FEL