Alkotóműhely a gyakorlatorientáció érdekében

2018. szeptember 21. 08:22 | Szendi Rita

Digitális Közösségi Alkotóműhelyet hoztak létre a Békéscsabai Szakképzési Centrumban. Az intézmény ezzel csökkentené az iskolaelhagyás mértékét és támogatná a tanulók alapkészségeinek fejlesztését.

 

 

Csütörtökön már birtokba is vették a diákok az alkotóműhelyet. A fiatalok különböző technológiákkal ismerkedhetnek meg. A műhelyben megtalálható például a 3D nyomtató is. Tusják Nándor informatika szakirányon tanul, ahol lehetősége volt kipróbálni ezt az újfajta technológiát.

– Az informatikán belül lehet látni, hogy 3D nyomtatással foglalkozunk. Azért ezt választottam, mert ha valamit kitalálunk elméletben, akkor azt gyakorlatban is létrehozhatjuk. Művészi értéket adhatunk a világnak, vagy akár alkatrészeket is csinálhatunk – mondta el a fiatalember.

Az alkotóműhelyet 18 millió forintból alakították ki. Az intézmény vezetésének az a célja, hogy a fiatalokat a továbbtanulásra ösztönözzék.

– Azok a diákok, akik többet éreznek magukban és más területeken, nem feltétlenül csak a szakmájukban szeretnének kiteljesedni, idejöhetnek, kipróbálhatják magukat. Van művész képzésünk, ezen belül pedig különböző anyagokkal találkozhatnak, tehát itt többek között a faiparral, a fémiparral és a 3D nyomtatóval is megismerkedhetnek – fogalmazott a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

Mucsi Balázs hozzátette: folyamatosan zajlanak a további eszközfejlesztések. A főigazgató arról is beszélt, hogy a szakképzési centrumban egyre többen érdeklődnek a gyakorlatorientált képzés iránt. A térség országgyűlési képviselője kiemelte: jó látni, hogy a diákok itt nemcsak elméleti oktatásban részesülnek.

– Látszik, hogy itt nemcsak beszélnek arról, hogy mit kellene csinálni, hanem megmutatják a diákoknak, akik ki is próbálhatják magukat. A mostani eszközpark, amit itt létrehoztak, az arra is alkalmas, hogy ha egy-két év múlva lesznek új eszközök, amelyekkel a tanulóknak célszerű ismerkedni, akkor az is beépíthető lesz ebbe a rendszerbe – fejtette ki Herczeg Tamás.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: a műhelyet a centrum többi tagiskolájának diákjai is igénybe vehetik a jövőben.

 

FEL