Aktuális: Kollégium-felújítás a Békéscsabai Szakképzési Centrumnál

2017. augusztus 1. 06:07 | Mikóczy Erika

A közelmúltban ünnepélyesen átadták a Trefort Szakgimnázium kollégiumát. Két kollégiumot újított fel ebben a tanévben a Békéscsabai Szakképzési Centrum, ezzel kapcsolatban beszélgetett a 7. Tv Aktuális című műsorában Mucsi Balázzsal, a szakképzési centrum főigazgatójával Zsíros András műsorvezető.  

 

– A Vásárhelyi Pál Műszaki Szakközépiskola kollégiumát ősszel adják át, most a Trefort kollégiumát ünnepelték. Mekkora lépés ez a szakképzési centrum, és az iskola életében?

 

Én testnevelő tanár vagyok. A kollégium átadását mondott beszédemben elmondta, hogy 1971-72-ben épült a két kollégium. Utoljára Európa-bajnokságon akkor rúgtunk gólt. A magyar csapat aztán 2016-ban vett részt és rúgott újra gólt az Európa-bajnokságon. 2016-ban nyertük mi is a pályázatot, így gyakorlatilag 44-45 év telt el hosszú várakozással, hogy energetikailag hozzá tudjunk nyúlni ezekhez az épületekhez. Ez egy óriási lépés. Gondoljunk bele abba, mi lenne a saját házunkkal, ha ahhoz 40-45 évig nem nyúlnánk hozzá. Milyenek lennének a nyílászárók, hogyan nézne ki a szigetelése az adott háznak, vagy éppen a födém milyen kihívásokkal küzdene? Óriási lépés, hogy most lépni tudtunk.

 

– Ráadásul itt egy közösségi épületről van szó, amit – miután közös tulajdon –nyilván nem olyan óvatosan használják. Gondolom nagyon rossz állapotban volt már az épület.

 

Igen, energetikai szempontból a nyílászárók, a külső szigetelés, a tetőszigetelés állapota volt rossz. A gyerekek érezték a bőrükön a hétköznapokban, hogy mennyire is szükséges a felújítás. Egy téli hónapban az egyrétegű, átázott, átodvasodott fa nyílászárón – amikor jól megázott – még a mutatóujjamat is át tudtam nyomni a kereten. Most háromrétegű, gázzal töltött üveggel cseréltük ki, nagy a különbség közöttük. Van egy nagyon aranyos történetem erről a gyerekekkel. Bementem a kollégiumba, folyamatosan felügyeltük a munkálatokat, és az épület egyik oldala le volt hőszigetelve, az ablakok már ki voltak cserélve. A másik oldalán pedig csak napokon belül cserélték az ablakokat, és a hőszigetelés is váratott magára. Ugyanazon épület egyik szobájában a gyerekek alsónadrágban majd meggyulladtak a hőségtől, a másik oldalon pedig éppen hogy csak kellemes komfortérzetük volt. Tehát ennyit számított már ott akkor ez. A felújítás során homlokzati burkolatot kapott az épület, 15 centiméter vastagságú hőszigetelő réteget nemes vakolattal ellátva. A tető 20 centiméteres víz- és hőszigetelést kapott. A tetejére került egy 20 kilowattos napelem-rendszer, ami nyilván a legmodernebb elvárásoknak is megfelel. Valamint, ami nagyon-nagyon fontos: összesen 684 ablakot cseréltünk ki, elkorhadt, tényleg borzasztó állapotba lévő ablakokat. A mostani, gázzal töltött, háromrétegű ablakok a hideget és a nagy meleget is kívül tartják, úgyhogy rendkívül komfortossá vált így az épületünk. Mindannyiunk számára fontos kérdés, hogy mennyit spórolunk ezzel a jövőben.

 

– Nyilván a fűtéskorszerűsítéstől nemcsak a gyerekek érzik magukat komfortosabban, hanem az intézmény is, hisz kevesebb lesz a költség.

 

Igen. Volt olyan téli hónap, amikor hideg telünk volt, hogy az egynapi gázszámlánk az százezer forint környékén volt. A megtakarítás reményeim szerint most ahhoz képest úgy 80 százalékos lesz a következő télen, ez pedig jól fog esni.  

 

– Mire tudják majd fordítani az így megtakarított összeget?

 

Hála Istennek önállóan gazdálkodunk, a saját házunk tájékán tudjuk majd akár a nevelést, oktatást segítő eszközök fejlesztésére, új beszerzésekre, vagy esetleg újabb épületeknek a korszerűsítésre fordítani. Tehát viszonylag nyitott az a tér, amelyben mozoghatunk.

 

– Mekkora vonzerő-növekedést jelenthet egy ilyen kollégium megújulása magában a képzésben? Vannak-e olyanok, akik esetleg azért jelentkeznek szívesebben az intézménybe máshonnan, mert jobb a kollégiumi elhelyezés lehetősége?

 

Igen, ez segít. Már csak azért is, mert a Békéscsabai Szakképzési Centrum képzési palettáján olyan szakmák vannak, amelyek esetlegesen vagy csak Békéscsabán, vagy legfeljebb még helyen tanulhatók, illetve esetleg csak az ország 4-5 pontján. Éppen ezért előfordulhat az, hogy a Dunántúlról érkezik ide valaki tanulni, mert látja és hallja azokat az eredményeket, amelyeket a szakképzés területén elérnek a diákjaink a felkészítőikkel együtt. Látják, hallják, és ők is szeretnének a minőségi szakképzés mellett voksot tenni, szeretnének messziről akár idejönni hozzánk. Ilyenkor az első az, hogy hallották és látták az eredményeket, tudják hogy ez egy jó iskola, de a szülők részéről a következő kérdés az, hogy az én fiam vagy lányom a következő éveit milyen környezetben fogja eltölteni. Ezek a diákok az iskola után ebbe a közösségbe hazamennek, nem mindegy, hogy milyen körülmények közé. Itt most azt gondolom, hogy nincs mit szégyellnünk.

 

– Hány fős a kollégium?

 

155 fős, tehát az egy elég nagy létszámú közösséget is jelent.

 

– Mennyire jellemző a tényleges közösségi élet ezekben a kollégiumokban?

 

Én magam is kollégista voltam, és látom azokat a jegyeket, amelyeket itt is felfedni vélek. A közösségi lét az mindig is attól függ, hogy maga a közösséget alakító környezet milyen. Azt gondolom, a Trefort kollégiumban kiváló kollégáink vannak, akik az iskolai és a szilenciumi időn túli programokat, lehetőségeket is megfelelő módon szervezik, mint a sport, a kultúra, a közösségi játékok, ünnepségek. Ez mind-mind megvan a kollégium falain belül. Nagyon jó kis közösség kovácsolódhat itt össze, és a magam példájából azt tudom mondani, hogy akár életre szóló barátságokat is köthetnek a tanulók.

 

– Ehhez már az infrastruktúra is adott lesz. Mi a helyzet az intézmény többi tagintézményével, és azok kollégiumával?

 

Van több kollégiumunk, most kettőt újítunk fel. Ezen kívül még van három. A Trefort utcai rendészeti kollégiumot szintenként újítjuk fel saját forrásból, valamint a Békéscsaba önkormányzatának segítségével, Várjuk az új diákokat, látszik, hogy szép számmal jönnek is rendészeti ügyintézőnek. Idén a duplája iratkozott be, mint a tavalyi évben, ez pedig óriási szám, így a növekvő létszámnak kell kollégiumi ellátást biztosítanunk. Az Arany János Kollégium januárban csatlakozott hozzánk. Ott is bejártuk a területet, látjuk, hogy van mit tenni. A Szent Györgyi tagiskolánknak a kollégiumában a Modern Városok Program keretében szeretnénk egy nyomdaipari tudásközpontot építeni, létrehozni egy Európa-szintű, sőt Európában egyedülálló tudásközpontot, úgy illik, hogy ehhez megfelelő kollégiumi ellátást is tudjunk biztosítani. Reméljük, hogy rövidesen a kollégium külső és belső felülete is totálisan megújul.

 

– Ott is lesz majd energetikai korszerűsítés?

 

Természetesen lesz. Az a kollégium olyannyira átalakul majd, hogy remélem, rá sem fogunk ismerni.

 

– Hogyan sikerül majd a forrásokat összehangolni? A Modern Városok Program mellett honnan sikerül megszerezni a forrásokat, illetve a mostani felújításokat miből sikerült megvalósítani?

 

A Kohéziós Alap és Magyarország kormánya közös támogatásában egy 100 százalékos intenzitású pályázati lehetőséget írt ki KEOP-5.2.10.-es kódszámmal. Van egy csapatunk, akivel non-stop figyeljük a lehetőségeket a tekintetben, hogy hogyan tudnánk fejlődni és fejleszteni. Ezeket kell lesnünk a közeljövőben és a jövőben is. Nagyon fontos kiemelni, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrumról beszélünk, mint önálló független gazdálkodó szervezetről, de attól függetlenül ezek az épületek Békéscsaba épületei. Tehát ezek a fejlesztések, amelyeket a szakképzési centrumon belül létre tudunk hozni, ezek itt maradnak Békéscsabán, ez közös vagyonunk. Bízom benne, hogy a következőkben is az a lobbi tevékenység és a ráfordított idő, energia meghozza majd a gyümölcsét.

 

– Említette a lobbi tevékenységet. Az ünnepségen elhangzott, hogy sok segítséget köszönhet a szakképzési centrum Latorcai Jánosnak, az országgyűlés alelnökének. Ő itt is volt az átadóünnepségen. Mi volt az ő szerepe a fejlesztésekben?

 

Prof. dr. Latorcai János úr, aki az országgyűlés alelnöke, a fejlesztéseink folyamán egyfajta Békés megyei kontaktként nagyon sokat segített abban, hogy a megfelelő vizekre terelgesse a kis hajónkat, és a jó ügy érdekében felszólalt mellettünk. Egyébként Vantara Gyula országgyűlési képviselő úrral közösen segítettek, nagyon hálásak vagyunk nekik, hogy így révbe érhettünk két kollégium tekintetében is.

 

– Az ő segítségükre a továbbiakban is számíthatnak majd?

 

Nagyon bízom benne, hogy az ő segítségükre és persze mindenki segítségére, aki a jó ügyért szeretne tenni, hisz Békéscsaba szakképzése közös érdek.

 

 

További programok »

Itthon

Jakab: „A békési melós 140 ezerrel kap kevesebbet, mint a fővárosi kollégája”

Egy Békés megyei munkája is ér annyit, mint bárki másé Európában címmel tartott sajtótájékoztatót hétfő délután, a békéscsabai Petőfi ligetben Jakab Péter, az előválasztás miniszterelnök-jelöltje, és Stummer János országgyűlési képviselő, aki az ellenzéki előválasztáson Békés megye 1. számú választókerületében indul.
2021. június 21. 17:02
FEL