Akár 55 százalékos béremelkedésre is kaphatnak a szakképzésben dolgozó tanárok

2020. május 26. 15:01 | Csiffáry Zsuzsanna

A gazdaságvédelmi intézkedések részeként a kormány újabb lépést tett a szakképzés megerősítéséért. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a szakképzés rugalmasabb lesz, júliustól emelkedik a szakképzésben dolgozó pedagógusok bére.

Július elsejétől növekszik nemcsak a Békéscsabai Szakképzési Centrumban, hanem az összes állami szakképzéssel foglalkozó centrumban dolgozó pedagógusoknak a fizetése. Ez minimum 15 százalékos, átlagosan 30 százalékos árengedményt jelenthet, de előfordulhat 45-50-55 százalékos emelkedés is. Mostantól értékelik a tanárok egyéni, minőségi munkáját is.

 

 

– Az a kolléga, aki kimagaslóan végzi a munkáját és jóval többet teljesít, mint amit a társadalom és az intézmény elvárna, megérdemelten kaphatja meg a kiemelt bért – tette hozzá Mucsi Balázs, a Békéscsaba Szakképzési Centrum főigazgatója. 

 

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium célja, hogy gyakorlatiasabb legyen a szakképzés, amelynek feltétele, hogy a szakképzésben oktatók nagyobb megbecsülést kapjanak. A kormány ezért kiemelt bérezést kíván biztosítani a szakképzésben dolgozó 32 ezer pedagógusnak.

 

 

Sok kolléga érdemelne magasabb bért, de a jelenlegi fizetési rendszerben a végzettség dönt el mindent. De vannak olyan oktatók, akik esetében a szakmai tapasztalat és háttér magasabb színvonalat képvisel a végzettséggel szemben. Ez az emelkedés lehetővé teszi azt, hogy értékelni tudjuk a kollégák munkásságát – mondta el Kiss Mihály, a Trefort Ágoston Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium intézményvezetője.

 

 

A munkavégzés minőségét az igazgatók látják át a legjobban, így a teljesítményalapú differenciálás alapján ők dönthetnek a béremelés nagyságáról. A törvényi rendelkezések garantálják, hogy senki nem járhat rosszabbul, az azonos munkakörben, változatlan feladatmennyiséget ellátó tanárok bére a mostani átállással nem csökkenhet.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum esetében maga az intézmény és a pedagógus szakszervezet állítja össze azt a pontozási rendszert, illetve azokat a körülményeket, amelyek meghatározzák a béremelés lehetőségeit.  

További programok »

Itthon

Olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Belvárban

"Idén is lesz olimpia - hangolódás a 2024. évi ötkarikás játékokra" címmel olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban kedden. A megnyitó díszvendégei Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő és Bökfi János olimpiai 4. helyezett súlyemelő voltak, akik több relikviát is adományoztak a kiállítás anyagába.
18:50
FEL