Hamarosan elkészül a békéscsabai fémipari képzőközpont épülete

2021. szeptember 15. 18:17 | Hidvégi Dávid

Az országban egyedülálló gépeken tanulhatnak majd a Békéscsabai Szakképzési Centrum diákjai, amint elkészül az új fémipari képzőközpont! A közel 2,7 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a megyeszékhelyen képzik majd a gyulai helikopteralkatrész-gyártó üzem új szakembereit.

Hamarosan elkészül a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kétegyházi úti létesítménye, ahol egy régi épületszárnyat újítanak fel a fémipari képzőközpontnak. A közel 2,2 milliárdos beruházásban nemcsak az épületet fejlesztik, hanem a térség legmodernebb méréstechnikai és anyagvizsgáló laboratóriumát is létrehozzák, valamint új eszközöket szereznek be, például öttengelyes CNC-marógépeket.

– A diákok szimulátorokon megtanulják azokat a műveleteket, amit majd végezniük kell. Ezt követően oktatógépeken gyakorolják be a különféle műveletek elvégzését. Például a termelő gépteremben olyan gépek lesznek, amilyeneket a gyárakban is megtalálunk, így a diákok utolsó lépésként teljesen termelői körülmények között tanulhatnak – emelte ki Kiss Mihály, a BSZC Trefort Ágoston Technikum igazgatója.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: további 500 millió forintot az oktatás minőségének javítására fordítanak. Mucsi Balázs hozzátette: ebben a pedagógusaik továbbképzése is helyet kapott.

– A kollégák közül többen kint, az anyacégnél, az egyik legnagyobb helikopteralkatrész-gyártó vállalkozásnál, annak európai központjában sajátítják majd el azt a speciális tudást, és azt a minőségbiztosítási, gyártási és oktatási körülményt, amelyet majd itt oktatnak – fogalmazott.

A szakképzési centrum még május 10-én elindította a gépész CNC-forgácsoló, valamint a gépésztechnikus-képzést. Azok, akiknek már volt előképzettsége – jellemzően gépésztechnikusok – jövő júniusban végeznek, a többieknek összesen 2 éves a képzés.

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL