A tündérlaki lányokkal indul a színházi évad Békéscsabán

2019. szeptember 16. 12:06 | Papp Ádám Sándor

Szeptember 19-én, csütörtökön veszi kezdetét a 2019/2020-as színházi évad a Békéscsabai Jókai Színházban. Az első előadás Heltai Jenő: A tündérlaki lányok című színjátéka lesz a Sík Ferenc Kamaraszínházban.

A Jókai társulata hétfőn délelőtt, sajtónyilvános próbán mutatta be a darabot. Az "önzés komédiájának" is nevezett művet Tege Antal rendezi.

A színjáték története 1914-ben játszódik, a szereplők korhű ruhákat viselnek, a bútorok is abból az időből valók. A tündérlaki lányok közül a legidősebb, Boriska apjuk halála után feláldozza magát és egy gazdag báró kitartottja lesz. Mindent megtesz családja boldogulásáért, akik ezt gondolkodás nélkül elfogadják és el is várják tőle. A Boriskát alakító Liszi Melinda színművész elmondta, hogy nagyon izgalmasnak találja karakterét, korábban még nem volt hasonló szerepe.

– Boriska alapvetően nagyon jó lelkű lány, aki egyben önfeláldozó is, hiszen a saját boldogságát önként áldozza fel a családja jólétjéért. Szerintem ez nemes elhatározás. Nem nevezném mártírnak, hiszen a mártír hangoztatja és mutatja azt, hogy mennyire önfeláldozó, míg Boriska – mint a darabban ki is derül – testvérei megóvása érdekében áldozta fel saját magát, tisztaságát és kötötte le magát egy olyan ember mellé, aki sokkal idősebb nála – fogalmazott a színművész.

Egy napon azonban Boriska szerelmes lesz és döntenie kell arról, hogy mi a fontosabb számára: az önfeláldozás vagy a saját boldogsága. A Jászai Mari-díjas Bartus Gyula a gazdag bárót alakítja a darabban, aki pénzért vásárol szerelmet. A történet előrehaladtával azonban karaktere rájön arra, hogy ez a szerelem több egy megvett kapcsolatnál.

 

Részlet a báró egyik jelenetéből. Fotó: Papp Ádám

Részlet a báró egyik jelenetéből. Fotó: Papp Ádám

 

– A darab egy nagyon kiszolgáltatott, pénztelen világban játszódik. Óriási becsnek örvend az, akinek ebben a világban nagy vagyona van és sok mindenhez hozzájuthat, megvásárolhat. A báró tulajdonképpen jótékonykodik az életében, úgy gondolja, hogy a pénzéért cserébe sok mindent megvehet, beleértve a szerelmet is. Egy fiatal hölgybe szerelmes, akin keresztül a családot egy emelt szintű életmódhoz jutatta, tehát kitartott szerelmi viszonyban van a család egyik tagjával – árulta el a darabban a bárót játszó Bartus Gyula.

Tege Antal, a darab rendezője elmondta: Heltai Jenő keserédes színjátéka olyan örökérvényű problémakört boncolgat, mint az önfeladás, az önérdek összefonódása a szerelemmel és a családi összetartozással. Mindezt szórakoztató iróniával, szókimondással és az egyszerű melegszívűség erejével teszi.

– A mű azt a dilemmát kezdi el boncolgatni, hogy egy család meddig kívánhatja azt, hogy a legnagyobb lány boldogság nélkül éljen. Természetesen a szerelem végigkíséri a cselekményt és jelen van a színdarabban. Inkább az önzés és a szerelem közti határt próbálja boncolgatni ez az előadás – hangsúlyozta a rendező. 

Heltai Jenő tündérlaki lányok című színjátékának premierje szeptember 19-én 19:00 órától lesz a Sík Ferenc Kamarszínházban. A nagyközönség a darabot november 9-ig láthatja.

 

Az önfeláldozás áll A tündérlaki lányok című mű középpontjában. Fotó: Papp Ádám

Az önfeláldozás áll A tündérlaki lányok című mű középpontjában. Fotó: Papp Ádám

További programok »

Kultúra

Köszönjük, Békéscsaba! – Ingyenes színházi estek

A Békéscsabai Jókai Színház szeretné megköszönni a városnak a vírushelyzetben tanúsított helytállását, a lakosság fegyelmezettségét és az egészségügyi dolgozók, szociális szférában dolgozók, tanárok, eladók, sofőrök áldozatos munkáját. Július 13-ától egy héten át ingyenesen látogatható estekkel kedveskednek a közönségnek.
2020. július 11. 11:19
FEL