A tervek szerint halad a békéscsabai piac felújítása

2019. április 6. 13:10 | Gyemendi Réka

A tervek szerint halad a békéscsabai városi piac fejlesztése. Jelenleg a vásárcsarnok melletti kőasztalos részt újítják fel. A kivitelezési munkálatok január 10-én kezdődtek és várhatóan június végére befejeződnek.

 

 

A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. cégvezetője elmondta: a felújítás a  Terület- és Településfejlesztési Operatív Program része, költsége összesen 740 millió forint. A vásárcsarnok felújítását követően megtörtént a külső homlokzat hőszigetelése és elindultak a szabadtéri munkálatok. Elkészültek a szabadtéri lefedés tartószerkezetei és kiépítették a közművezetékeket. Az aszfaltozási munkákat április 15-én kezdik majd el – fogalmazott Dr. Sódar Anita.

 

Fotó: Milyó Pál

 

A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy egy működő piac felújításánál az egyik legfontosabb tényező a határidő. Tapasztalatai szerint ezt mind a tervezők, mind a kivitelezők komolyan vették. Kiemelte, hogy a felújítás első üteme határidőre befejeződött, karácsony előtt az árusok már visszatérhettek eredeti helyükre, és a mostani munka is jól halad.

 

 

– A második ütemben is minden a tervek szerint történik. Gomba módra nő az acélszerkezet, az alépítményi munkákat pedig már elvégezték. Nagyon bízunk benne, hogy a végső határidő előtt elkészül a terület, amelyet mind az árusok, mind a vásárlók birtokba vehetnek – fejezte ki reményeit Kozma János.

 

Fotó: Milyó Pál

 

A vezérigazgató ismertette: korábban a pavilonok rossz állapotban voltak, amelyek nem védték az árusokat és vásárlókat az esőtől, a munkák végeztével azonban már az új, fából készült létesítménybe költözhetnek az eladók. Nyárig viszont kinti árusok a parkolóban felállított faházakban és az első ütemnél is használt sátrakban kaptak helyet.

A felújítások sora ezzel nem ér véget, hiszen a békéscsabai önkormányzatnak a Modern Városok Program keretében további tervei is vannak a piaccal kapcsolatban.

– A Modern Városok Program részeként új, fedett, térségi vásárcsarnok épül, fedett és nyitott vásárteret alakítanak ki, lesz egy „gasztroutca”, és egy háromszintes fedett-nyitott parkoló is. Ezzel egy a térséget kiszolgáló, a 21. századi feltételeknek mindenben megfelelő, korszerű és akár még a turisták számára is vonzó piacunk lesz – mondta dr. Ferenczi Attila tanácsnok.

 

További programok »

FEL