A Táncsicsba látogatott az indonéz nagykövet

2016. május 31. 06:57 | Mikóczy Erika

 

Május 30-án az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumba látogatott Wening Esthyprobo Fatandari. Indonézia magyarországi nagykövete az „Indonézia az iskolákba látogat” program keretében érkezett az intézménybe azzal a céllal, hogy a diákok hiteles képet kapjanak a távoli ország gazdaságáról, kultúrájáról, történelméről, földrajzáról.

Magyarország 60 évvel ezelőtt létesített diplomáciai kapcsolatot Indonéziával, melynek apropóján az Indonéz nagykövetség iskolalátogató programot indított. Ennek keretében az indonéz nagykövet asszony több oktatási intézményt felkeresett már, hogy megismertesse a diákokkal hazáját, Indonéziát.

Indonézia a világ negyedik legnagyobb szigetországa, több mint 17 ezer sziget alkotja, 5000 kilométer hosszú, 250 millió lakosú ország. 34 megyéből áll, 300 etnikai csoport lakja, és mindegyiknek más a népviselete. Az indonéz nyelv viszonylag egyszerű szerkezetű, és mivel sokan beszélik, érdemes megtanulni. A magyar nyelv is tartalmaz indonéz eredetű szót, igaz, csak kettőt, ezek: az orangután és a batik.

A nagykövet orosházi látogatásán egyfajta rendhagyó történelem, földrajz, zene, nyelvtan és művészettan óra keverékében számtalan érdekességet tudhattak meg a fiatalok az indonéz világról, értékeiről, ismerkedtek az ázsiai ország életével. Wening Esthyprobo Fatandari zenészekkel, táncosokkal érkezett, akik a hagyományos indonéz táncokon és dallamokon keresztül adtak ízelítőt a délkelet-ázsiai szigetvilág kultúrájából.

Blahó János, az intézmény igazgatója és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. Zalai Mihály elmondta: az Indonéz Nagykövetség és Békés megye több éves múltra visszatekintő élő kapcsolatot ápol, hosszú ideig partnerségi megállapodása volt a megyének Észak-Szumátra Tartománnyal is. Az egymástól távoli kultúrák találkozása jó lehetőséget ad arra, hogy felfedezzünk olyan közös pontokat, amelyek összekötnek bennünket, éljünk a Föld bármely pontján is.

 

FEL