Hosszú idő után újból ülésezett a Békés Megyei Önkormányzat

2021. június 23. 17:18 | Vincze Attila

A pandémia miatt hosszú idő után először tartott közgyűlést a Békés Megyei Önkormányzat. Az ülésen többek között szó esett a megyei kórházak helyzetéről, a hulladékgazdálkodásról, a nemzetiségi önkormányzatok munkájáról, de a közgyűlés elfogadta Békés Megye Előzetes Integrált Területi Programját is.

Hosszú idő után ülésezhetett újra a megyei közgyűlés, amelyet a képviselők igyekeztek minél jobban kihasználni. Az egyik legfontosabb napirendi pont az Országos Kórházi Főigazgatóság beszámolója volt a Békés megyei kórházak működéséről. Sebők Éva, a Momentum képviselője szerint az elmúlt időszakban az orosházi kórházban egyes szakellátásoknál súlyos orvoshiány alakult ki, ezért a helyzet mihamarabbi kezelését sürgette.

– Orosházán jelenleg, a lakossági visszajelzések alapján kritikus helyzet van a szülészet, nőgyógyászat, kardiológia területén, de más területeken is jelentkeznek hasonló problémák. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy erről beszéljünk, mert nem természetes, hogy minden 10 megkérdezett orosházi kismamából 5 Szentesen vagy Szegeden szül, ez nem egy ideális állapot – húzta alá.

Az ülésen a megyei közgyűlés elfogadta az Előzetes Integrált Területi Programot, amely tartalmazza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 2021-től 2027-ig tartó időszakra vonatkozó pályázati lehetőségeit. Ha a kormány jóváhagyja a programot, akkor a következő években 86,4 milliárd forint uniós fejlesztési keret állhat majd Békés megye rendelkezésére.

– A megyei önkormányzat járási lehatárolásokat javasol ebben a dokumentumban. A sarkadi és a mezőkovácsházi járás esetében, mint hátrányos helyzetű térségek, egy 20 százalékos pozitív eltérítést javaslunk, éppen azért, hogy azoknak a településeknek, amelyek ezekben a járásokban találhatóak, felgyorsítsuk a fejlődését, és olyan változásokat tudjunk elérni, amelyek elősegítik a felzárkózásukat – fogalmazott Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Amennyiben minden a tervek szerint alakul, akkor Békés megye az elsők között lehet az országban, ahol az ősz folyamán megjelenhetnek az új uniós fejlesztési ciklus pályázatai. A megyegyűlés elnöke szerint ezek a gazdaság újraindítását is nagyban elősegíthetik majd.

További programok »

FEL