Több mint 8 milliárd forinttal nő a TOP Plusz kerete

2022. május 30. 13:37 | Erdei-Kovács Zsolt

A Békés Megyei Önkormányzat közgyűlése a közelmúltban megtartott rendkívüli ülésén módosította a megye Előzetes Integrált Területi Programját. Ez alapján több mint 8 milliárd forinttal, közel 95 milliárd forintra növekszik a TOP (Területfejlesztési Operatív Program) Plusz Békés megyében felhasználható keretösszege.

A megyei közgyűlés döntése nyomán mintegy 2,6 milliárd forinttal nő a négy és öt számjegyű utak fejlesztésére fordítható összeg – adta közre a helyhatóság. A megyei önkormányzat közlése szerint aktív turizmus-fejlesztésre több mint 3,2 milliárd forintot fordíthatnak a Békés megyei pályázók. Majd 2,6 milliárd forinttal emelkedett az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére felhasználható keretösszeg, amely célzottan a megyei gyógyfürdők fejlesztésére fordítható.

Hozzáteszik, a TOP Plusz pályázatokban új elem, hogy önálló intézkedésként köznevelési intézmények fejlesztésére is lehetőség nyílik, méghozzá több, mint 4,2 milliárd forint értékben. Ez utóbbi keretet a megyei tankerületek használhatják fel.

Az ülésen Zalai Mihály, a közgyűlés elnöke elmondta, ahogyan az ezt megelőző ciklusban, így a testület most is arra törekszik, hogy a megyei keretet meghalódó mértékben érkezzenek fejlesztési források ipari és turisztikai fejlesztésekre, egészségügyi, szociális, oktatási intézmények korszerűsítésére, energetikai beruházásokra, kül- és belterületi utak, valamint kerékpárutak építésére, korszerűsítésére.

További programok »

Gazdaság

KSH: Májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. július 24. 16:45
FEL