A TOP Plusz révén folytatódnak az uniós fejlesztések Békés megyében is

2021. december 27. 18:53 | Papp Ádám Sándor

Békés megyében is elkezdődött a TOP Plusz fejlesztési program, amely országosan mintegy 1800 milliárd forint, megyei szinten pedig 86,4 milliárd forint forrást jelent. Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kiemelte: a program a 2014 és 2020 közötti Terület-és Településfejlesztési Operatív Program folytatása lesz a következő 6 évre.

Telekgerendásra az elmúlt években mintegy 619 millió forint érkezett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program révén, amelyből hét projektet valósítottak meg. A helyi önkormányzat legutóbb mintegy 200 millió forintból hozta létre a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer 3 kilométeres szakaszát.

– A fő nyomvonalakon, ahol eddig is problémák voltak, azok megoldódtak. A lakosoknak nagyon fontos volt ez, hiszen ők is már átéltek sok mindent ezen a településen. Kicsit most megnyugodtak, hogy ez a biztonsági rendszer tovább épült, reméljük, hogy a funkcióját el fogja látni – fogalmazott Ránkli Ferenc polgármester.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta: a 2014 és 2020 közötti Terület-és Településfejlesztési Operatív Program TOP Plusz néven folytatódik 2021 és 2027 között. Zalai Mihály ismertette: a program alulról épül fel, továbbra is a települések által megjelölt célokat lehet majd teljesíteni a Békés megyében rendelkezésre álló 86,4 milliárd forint segítségével.

– Október 28-án, november 2-án és december 2-án jelentek meg felhívások, összesen hét. A megye számára allokált 86,4 milliárd forintos keretből most 46,6 milliárd forintnyi fejlesztési keret jelent meg. Ezekre lehet pályázatokat benyújtani – fogalmazott Zalai Mihály.

Az elnök hozzátette: a TOP Pluszban többek között az élhető település elnevezésű felhívásra lehet pályázni, amelynek révén belvíz-, valamint csapadékvíz-elvezető rendszerre nyerhető forrás. Az európai uniós forrásból továbbá óvoda- és bölcsőde-fejlesztést, illetve kerékpárutak és négy-, valamint ötszámjegyű utak fejlesztését lehet végrehajtani.

További programok »

FEL