Közel 95 milliárd forint érkezik Békésbe a TOP Plusz programban

2023. április 15. 13:20 | behir.hu

Csütörtökön zajlott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz Monitoring Bizottságának alakuló ülése, melyen Zalai Mihály küldött, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke is részt vett.

Az eseményt követően Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár tartott tájékoztatót, aki az MTI szerint hangsúlyozta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) 2021 és 2027 között mintegy 2000 milliárd forint európai uniós és hazai társfinanszírozás felhasználásával segíti a magyar települések, járások, vármegyék és a főváros fejlesztéseit. Kiemelte, a TOP Plusz a 2021-2027-es uniós programozási időszak második legnagyobb keretösszegű programja.

Mayer Gábor kifejtette: a mintegy 2000 milliárd forintból a vármegyei kereteket a lakosság száma és a gazdasági fejlettség alapján súlyozottan állapították meg, így biztosították, hogy a keretből a legkevésbé fejlett vármegyék kapják a legtöbb forrást ebben az időszakban. Ismertetése szerint a TOP Plusz források legalább 65 százalékát a négy legkevésbé fejlett régió vármegyéi kapták, a források további 10 százaléka a 36 leghátrányosabb járásba érkezik. A vármegyéknek lehetőségük volt 42 város kiválasztására, amelyek saját fejlesztési programot valósítanak meg önálló forráskeretükből, emellett a fővárosnak is saját forráskerete van.

Mayer Gábor hangsúlyozta, a monitoring bizottság elnökeként célja, hogy a TOP Plusz program 2021-2027 között valós támogatást, segítséget nyújtson a leszakadó térségek felzárkóztatásához. Szeretnék elérni, hogy a Magyarországon élő valamennyi állampolgár egyenlő eséllyel hozzáférhessen a fenntartható jövő feltételeihez, függetlenül attól, hol él.

Zalai Mihály az ülést követően elmondta, hogy Békés a vármegyék közt az egyik legtöbb forrással rendelkezik, a TOP Plusz programban zajló fejlesztésekre közel 95 milliárd forint jut. Hozzátette, hogy nemrégiben soron kívüli ülésen, egyhangúlag fogadta el Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése a vármegye Integrált Területi Programjának (ITP) módosítását, így az eddig meg nem hirdetett TOP Plusz források felhasználásának sincs akadálya. Zalai Mihály kiemelte, a program a vármegyén belül a Mezőkovácsházi- és a Sarkadi járás fejlődését, felzárkóztatását kezeli kiemelten, ahová a vármegye önkormányzatának saját döntése alapján a források közel 16 százaléka érkezik a minimálisan elvárt 10 százalék helyett. Saját fejlesztési programot megvalósító várostérségként pedig a Békéscsabai és Gyulai várostérségek kerültek kiválasztásra.

 

Forrás: Békés Vármegye Önkormányzata

 

További programok »

Itthon

Termelői mézvásárral folytatódott a gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál

Ezen a hétvégén rendezik Gyula legédesebb gasztronómiai eseményét, a tizennegyedik Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a cukrászati különlegességek bemutatása mellett méhészeti kiállítással és vásárral várják az érdeklődőket. Immáron hagyomány, hogy a fesztivál második napján hirdetik ki az "Év Kiváló Magyar Méze" verseny győztesét.
17:21
FEL