Átadták a Békés Megyei Önkormányzat nemzetiségi kitüntetéseit

2021. december 16. 18:30 | Hidvégi Dávid

A nemzetiségek napja alkalmából tartott díszünnepséget a Békés Megyei Önkormányzat és Elek városvezetése. Az eseményen átadták a 2020-as és 2021-es nemzetiségi kitüntetéseket, amelyekről a megyei önkormányzat közgyűlése határozott.

Békés az ország egyik legsokszínűbb megyéje a nemzetiségek tekintetében, hiszen németek, szlovákok, szerbek, románok, lengyelek, ukránok és romák egyaránt jelen vannak.

– A magyar kormány kiemelt értékként tekint a nemzetiségeire és jelentős nagyságrendű összegekkel támogatja őket, a jogszabályi kereteket pedig a tapasztalatokhoz és az igényekhez igazítja. Bátran állíthatjuk: napi szinten ismerjük a törekvéseiket és támogatjuk őket úgy a köznevelési intézményeik fejlesztését, mint a minél szélesebb körű kulturális autonómiát és nyelvhasználatot, illetve a politikai képviseletük érvényesülését – fogalmazott Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség egyházi és kulturális kapcsolatokért felelős államtitkárságnak főosztályvezetője

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke a köszöntőjében hangsúlyozta: az elmúlt 300 évben a megyében a nemzetiségek kiváló együttműködésben egymást segítve és megértve, valamint egymás kulturáját megismerve éltek.

 

 

– Ez a megye, amely egykor a Magyar Királyság a központi megyéje és szíve volt, mintha leképezné kicsiben az egész Kárpát-medencét. Az ország egykori földrajzi központja Szarvas volt, és most abban a megyében ahol ez a város fekszik, szinte az összes olyan nemzetiség szép számmal él, aki valaha alkotta ennek az országnak a lakóit a Kárpát-medencében – vont párhuzamot Zalai Mihály.

Elek polgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta: a város sokszínű, hiszen a magyar mellett a német, a roma és a szlovák nemzetiség együtt él.

– Nagyon sok félék vagyunk, különböző nézeteink, elképzeléseink, hitünk, elveink és hagyományaink vannak még az országban és Békés megyében, de még ebben a kis közösségben is. Magyarországon a földrajzi helyzetéből és a történelmi viharos adottságaiból, illetve a békés időszakok történéseiből adódóan is mindig számtalan nemzetiség élt – mondta Szelezsán György.

 

Kitüntetettek 2020-ban

A szlovák nemzetiség kitüntetettje: a kétsopronyi "Horenka" Szlovák Hagyományőrző Népdalkör

A német nemzetiség kitüntetettje: Mittag Mónika Éva

A román nemzetiség kitüntetettje: Dr. Petrusán György

A roma nemzetiség kitüntetettje: Sztojka Tibor

 

Kitüntetettek 2021-ben

A német nemzetiség kitüntetettje: Ottlakán Ottó Györgyné (posztumusz)

A lengyel nemzetiség kitüntetettje: Péter Erika

A román nemzetiség kitüntetettje: Pro Musica Román Kórus

A roma nemzetiség kitüntetettje: Szécsi Zsolt

A szlovák nemzetiség kitüntetettje: Zelman Ferenc Pál

 

Galéria

További programok »

Itthon

Vetélkedővel hozták közelebb az egészségügyet a középiskolásokhoz

A Szenvedélyünk az egészség elnevezésű vetélkedőt 28 évvel ezelőtt találták ki a Békéscsabai Védőnői szolgálat munkatársai azért, hogy a középiskolán kívül is hasznos információhoz juttassák a fiatalokat. A rendezvénynek idén a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont, két év kihagyást követően.
2022. május 16. 16:54
FEL