A nemzetiségeket ünnepelték Méhkeréken

2022. december 13. 17:45 | Vincze Attila

A Békés Megyei Önkormányzat és Méhkerék önkormányzata a nemzetiségek napja alkalmából díszünnepséget tartott a község művelődési házában kedden. Az eseményen elismeréseket adtak át a Békés megyei nemzetiségek jeles képviselőinek.

A rendezvényen a jelenlévőket elsőként Méhkerék polgármestere köszöntötte. Tát Margit háláját fejezte ki, hogy az idei évben a község adhatott otthont a nemzetiségek napi díszünnepségnek. Mint fogalmazott, ma a település nemcsak egyszerűen megélheti román nemzetiségi hagyományait, kultúráját és gyakorolhatják nyelvüket, de ehhez minden támogatást meg is kapnak a kormánytól. 

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ebben az évben a méhkeréki román néptánc hagyományok bekerültek a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe, és Méhkerék tiszta település forrás címmel lett elismerve a településünk gazdag tánc és zenei hagyományainak megőrzéséért folytatott munkánkért – ismertette.

A Békés Megyei Önkormányzat elnöke beszédében a nemzetiségek napját Békés megye egyik legfontosabb helyi ünnepének nevezte. Zalai Mihály kiemelte, hogy a különböző nemzetiségek évszázadok óta békében élnek egymással a megyében és fontos, hogy ez a jövőben is így legyen. 

– Nekünk, Békés megyeieknek ez egy olyan örökségünk, amelyet meg kell becsülnünk, és tovább kell adnunk az utánunk jövőknek, éppen azért, hogy jó példát mutassunk ebben az évszázadban is minden Kárpát-medencében élő nép számára és Európa népei számára – hangsúlyozta. 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a magyar kormány számára alapvető kérdés, hogy az itt élő nemzetiségekkel jó viszonyban legyünk, szeressük őket és együtt tudjunk élni. 

– Hisszük, hogy ez az összefogás, ez az odafigyelés a nemzetiségek iránt igenis pozitívan hat az országok közötti kapcsolatokra és hisszük azt, hogyha ezt folytatni tudjuk itt, ebben a térségben, akkor a nemzetek közötti békesség megmarad és adott esetben semmiféle külső hatásra nem tud mindez megváltozni – húzta alá. 

A rendezvényen átadták a Békés Megyei Önkormányzat által alapított kitüntetéseket, melyekkel elismerték azok munkáját, akik idén a saját nemzetiségük kultúrájának, nyelvének megőrzése és továbbadása érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

További programok »

Itthon

Hangulatjelentés a magyar-német meccs csabai szurkolóitól

A futball olyan játék, amit 22-en játszanak 90 percen át, és a végén mindig a németek nyernek – mondta a híres angol futballista, Gary Lineker. Sajnos ez szerda este sem volt másképp a magyar válogatott soron következő Európa-banoki csoportmérkőzésén sem.
2024. június 19. 20:35
FEL