Folytatódnak a fejlesztések a battonyai szerb nemzetiségi iskolában

2021. február 24. 18:25 | Vincze Attila

A magyar kormány támogatásával tovább folytatódnak a több éve tartó fejlesztések a Battonyai Két Tanítási Nyelvű Szerb Általános Iskola és Óvoda intézményében. A közeljövőben 300 millió forintból egy új tornacsarnok épül fel, valamint további 50 millió forintból bővítik és korszerűsítik az oktatási intézményt.

Több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött el egy komolyabb épületfelújítás a szerb nemzetiségi iskolában, akkor a fűtéskorszerűsítés, nyílászáró-, valamint burkolatcseréknek köszönhetően a 19. századi épület teljesen megújult.

2015-ben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyik kiírásának segítségével az intézmény óvoda részét is bővítették, ami tavaly szeptemberre közel 130 millió forintból valósult meg. Ekkor egy közel 80 négyzetméternyi tornaszoba is épült, portásfülkével, mellékhelyiségekkel, de egyéni fejlesztőhelyiséget, és új csoportszobákat is kapott az intézmény.

Hamarosan a kormány támogatásával tovább folytatódhatnak a fejlesztések. Battonyára látogatott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, akiket Boros Csaba, Battonya polgármestere és Varga István Tamás, a település jegyzője fogadott.  A rendezvényen részt vett továbbá Alexov Lyubomir, az Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója és Szutor Lászlóné, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke is. A szerdai épületbejáráson kiderült, hogy több mint ötven millió forintból tovább korszerűsödhet az intézmény.

Soltész Miklós elmondta, hogy a magyar kormány az elmúlt tíz évben megötszörözte a nemzetiségek támogatását, ebből részesült korábban Battonya is.

– Ebben a szerb iskolában először járok, de örömmel láttam, hogy mind a magyar kormány támogatása, mind pedig a jó uniós döntések alapján Magyarországra érkező források révén fejlődött és szépült az intézmény. Most olyan fejlesztések előtt állunk, amelyek a battonyai gyerekeket szolgálják – fogalmazott az államtitkár.

A helyi szerb közösségnek évek óta számtalan olyan fejlesztési javaslata van, amelyek a nyelv, a nemzetiségi identitás és a kultúra megőrzését segítik elő. A Békés Megyei Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet az itt élő nemzetiségek támogatására.

– 2014-ben, amikor a TOP-ot elindítottuk, külön megkerestük a megyei nemzetiségi önkormányzatokat, mindazokat a szereplőket, akik nemzetiségi oktatási intézményeket tartanak fent, hogy ezzel is segítsük ezeknek az intézményeknek a megújulását, tehát nemcsak a települési önkormányzatok, hanem a nemzetiségi önkormányzatok is a partnereink voltak – fogalmazott Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

 

Az iskola új tornatermének látványtervei. Fotó: Ujházi György / behir.hu

 

– Első ütemben megvalósulhat egy lépcsőház kialakítása, majd azzal párhuzamosan egy étkező, illetve könyvtárrész, vagyis egy közösségi tér kialakítása, illetőleg a tetőtér beépítése, valamint az épület teljes egészére napelemeket is felszerelnek majd. Az iskolaudvaron található, elöregedett beton játéktér is korszerű műanyag borítást kaphat majd – mondta Gyenes-Ecbauer Miklós, a tagintézmény vezetője.

Az iskola udvarán egy új tornacsarnok építésére már meg is van a költségvetési forrás, erre márciusban indul majd a közbeszerzés, így akár már nyáron elkezdődhet a mintegy 300 millió forintos beruházás. Ugyan az új tornaterem a szerb nemzetiségi iskola területén helyezkedik majd el, azonban azt a battonyai román általános iskolával közösen használhatják majd.

Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár látogatása végén felkereste az iskola szomszédságában álló Kisboldogasszony szerb ortodox templomot is, ahol Gálity Illés esperes vezette körbe a megjelenteket.

Itthon

Az LMP továbbra is kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek jogai mellett

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője, Keresztes László Lóránt és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán Békéscsabán. Kiderült, hogy az LMP az Európai Bizottság januári elutasító döntése után is tovább küzd a kisebbségek, köztük Székelyföld autonómiájáért.
2021. április 14. 18:42
FEL