Békés Vármegye Önkormányzata Kétsopronyban tartotta az idei nemzetiségek napját

2023. december 19. 16:06 | Vincze Attila

A nemzetiségek napja alkalmából díszünnepséget tartott Békés Vármegye Önkormányzata és a kétsopronyi önkormányzat kedden. Az eseményen elismeréseket adtak át a Békés vármegyei nemzetiségek jeles képviselőinek.

A kétsopronyi művelődési házban tartott rendezvényen Völgyi Sándor, a község polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke beszédében elmondta, hogy a vármegyében a magyar mellett hat nemzetiség él együtt évszázadok óta, békességben.

– Bármerre megyünk a vármegyében általában olyan településeken találhatjuk magunkat, amelyeket egy-egy nemzetiség fémjelez. Ezúttal Kétsopronyban jöttünk össze, ahol a lakosság meghatározó része vallja magát most is szlováknak. Évről-évre más és más településen, más és más nemzetiségeket látogatunk meg az ünnepség kapcsán – fogalmazott Zalai Mihály. 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a Békés vármegye 41 településén működő, több mint 50 nemzetiségi önkormányzat összesen mintegy 6,2 milliárd forint támogatást kapott az elmúlt évben.

 

 

– Nemcsak a működésükhöz, a mindennapjaikhoz adunk segítséget, hanem a kulturális tevékenységükhöz, iskola és óvoda fenntartásukhoz, egyházi tevékenységükhöz is. Mindemellett pedig rengeteg beruházás jött létre, ami megint csak ezt a sok-sok települést szolgálja és segíti – emelte ki.

Az eseményen kiosztották a Békés Vármegye Önkormányzata által alapított kitüntetéseket. 2023-ban a roma nemzetiség kitüntetettje Zsigmond Károly, a dobozi általános iskola igazgatója lett. 

– Én a szüleimtől megtanultam, hogy a tudás az, ami felemel, ennek megfelelően 32 éve, mint pedagógus, 15 éve pedig, mint igazgató egyengetem a roma és nem roma tanulók útját, de ez vezérelt a több évtizedes sportvezetői tevékenységem vagy a zenei és közéletben vállalt szerepeim során is – részletezte.

A kitüntetésekkel azok munkáját ismerték el, akik idén a saját nemzetiségük kultúrájának, nyelvének megőrzése és továbbadása érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

További programok »

Itthon

A sorok között kortyolni – Így fonódott össze a szépirodalom a borkultúrával

A 95. Ünnepi Könyvhét helyi programkavalkádjának csendes lezárása volt a Könyvheti Borudvar, amely a Békés Megyei Könyvtár Munkácsy-udvarában kapott helyet. A szombat esti szimpóziumon a borkultúra és az irodalom kellemesen savas elegyét fogyaszthatták a megjelentek a – Vozár M. Krisztián zongoraművész révén – kis szekundokkal, tercekkel kibélelt térben.
20:56
FEL