Ünnepi közgyűlés: Eleken díjazta a kiválóságokat Békés Vármegye Önkormányzata

2024. március 12. 17:34 | Vincze Attila

Ünnepi közgyűlést tartott Békés Vármegye Önkormányzata kedden Eleken. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett eseményen többek között átadták az elnöki elismeréseket is.

Az ünnepi események sorát az eleki Forradalmi Emlékmű megkoszorúzása nyitotta meg. Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke, Szelezsán György, Elek polgármestere, valamint Kovács József, a térség országgyűlési képviselője közösen helyezték el az emlékezés virágait. 

Ezt követően a vármegye önkormányzata a helyi művelődési házban tartotta meg ünnepi közgyűlését. A rendezvényen beszédet mondott Péntek László helytörténész, a Körösfői Rákóczi Kultúregylet elnöke, aki Vasvári Pál, a márciusi ifjak egyik vezéralakjának forradalomban betöltött szerepéről is megemlékezett.

 

 

– Kossuth Lajos 1849. január 16-i nyílt rendeletével engedélyezte Vasvárinak egy szabadcsapat toborzását. Rövidesen Békés és Bihar megyéből több mint 500 embert toborzott. A csapat neve Rákóczi szabadcsapat volt, akik az Országos Honvédelmi Bizottmány parancsának értelmében Erdélybe, Kalotaszegre kellett vonulniuk a román felkelők megfékezésére – részletezte.

Elek polgármestere arról beszélt, hogy a többnemzetiségű város gyakorlatilag kicsiben leképezi az egész Kárpát-medencét, és az itt élők büszkék azokra az értékekre, melyeket az őseik képviseltek. 

 

 

– Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a gyermekeink jó nemzetiségi kultúrában és identitásban nőjenek fel, illetve jó és erős nemzeti öntudattal rendelkezzenek, hogy büszkén helyezzék ki március 15-én a kokárdát, és legyenek büszkék az őseikre, azokra, akik a vérüket és életüket adták azért, hogy mi ma szabad nemzetben éljünk – fogalmazott Szelezsán György.

Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke hangsúlyozta, egy olyan településen jöttek össze, melyre nagy hatással volt a román kultúra. Zalai Mihály kiemelte, sajnálatos módon 1848-49-ben románok és magyarok harcoltak egymással innen nem messze, mely mindannyiunk számára tanulság és intő példa lehet. 

 

 

– Hogyha egymásnak ugrasztanak bennünket, akkor nem leszünk sikeresek, abból csak fájdalom és szenvedés származik és talán Vasvári Pál, illetve a Rákóczi szabadcsapat példája arra int mindannyiunkat, hogy úgy, ahogy itt Békés vármegyében az elmúlt 300 évben összefogtunk és összekapaszkodtunk, úgy kell együttműködnünk a továbbiakban is – jegyezte meg. 

Az ünnepi közgyűlésen átadták az elnöki elismeréseket. A vármegye önkormányzata a díjakkal olyan személyek vagy közösségek tevékenységét ismeri el, akik hosszú ideje kiemelkedően magas színvonalú munkát végeznek Békésben.

Idén elismerést vehetett át Chugyikné Bónus Gabriella, a mezőkovácsházi Körös-menti Integrált Szociális Intézmény központjának intézményvezető helyettese, Mihalik Árpádné, a Mezőberényi Általános Iskola igazgató-helyettese, illetve Seres Zsuzsanna belgyógyász, nephrológus az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet főorvosa.

 

 

Továbbá díjat kapott Medgyesi István, a Mezőkovácsházi Mentőállomás vezetője, Szombati Andrea, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, valamint Lászik Gábor tűzoltó alezredes, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békéscsabai Kirendeltségének megbízott hatósági osztályvezetője.

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL