Látványos disznókopasztással és régi hagyományos faperzseléssel indult a nap Németváros központjában.
– Igyekszünk minden hagyományt és népszokást feleleveníteni a gyulai németek központjában, ilyen a sváb disznótor is. Minden a rendezvényre látogató szeme előtt zajlott, a munkafolyamatokba be is lehetett kapcsolódni. A sertés feldarabolása után kolbász- és hurkatöltés kezdődött és hagyományos, német disznótoros ételek is készültek, ezeket is meg lehetett kóstolni a helyszínen. A család legkisebb tagjai kenyértésztából malacfejeket süthettek, melyeket mazsolával díszítettek és a sütés után meg is ehettek. A gyerekeket apró népi játékokkal várták az udvaron – tájékoztatott Szélné Rapport Erika, a német nemzetiségi önkormányzta elnöke.
A sváb hagyományok szerinti disznótor Hermann Ferenc vezetésével zajlott.
– Nálunk a disznókopasztás a divat, ezt őseink hozták magukkal Magyarországra. Régen a svábok kopasztottak vagy szalmával perzseltek, más lehetőség nem volt. Ezeket a hagyományokat igyekszünk itt is felidézni, a látványdisznóvágáson azt is megmutattuk, hogy a sváb házaknál hogyan borotválták le éles késekkel a szőrt, úgy, hogy nem volt utána perzselés. A sertéseket utána felakasztották egy állványra és úgy szedték szét, a további feldolgozás a magyar szokásokhoz hasonlóan zajlott. A szétszedett disznóból tokapecsenyét sütöttünk, egy németvárosi specialitást, a híg pörköltalapon, tejfölös habarással készülő savanyú levest és toros káposztát is főztünk. Természetesen volt hurka-kolbász, májat és tepertőt is sütöttünk – foglalta össze a Máriás-ház udvarán zajló disznótoros folyamatokat Hermann Ferenc.