Anno 1923 - Békés vármegye és a világ 1923. december elején

2023. december 2. 13:22 | Ugrai Gábor

Eljött az év utolsó hónapja száz évvel ezelőtt is. Németországban zajlott a kormányalakítás és voltak, akik már a farsangra készültek. Útlevél, vacsora, tragédia, svéd torna és egy érdekes eset a villanytelepen. Mindezek a BÉKÉS 1923. december 1-ji számában.

Mi történt külföldön? – Új birodalmi kormány

 
Katolikusok – Lesz farsangi bál

 
Nemzetközi hír – Kedvező mederben

 
Gyulai hír – Mindenkit szívesen látunk

 

Békési hír – Tragédia

 „A békési csendőr- őrs egyik járőre szombaton este szolgálata teljesítése közben bement gróf Blanckenstein Pál uradalmi erdejébe. Csakhamar fegyverdördülést hallottak. A lövés irányában előre haladva fegyveres emberre bukkantak, akit megállásra szóllitottak fel, mire a válasz lövés volt.

A fegyveres ember rálőtt a csendőrökre, akik a lövést azonnal viszonozták is, minthogy támadójuk másodszor is célzott. A jólirányzott csendőrgolyó a vadorzó puskájának csövét és agyát rongálta meg, aminek következtében a második lövés se talált. A csendőrök ezalatt teljesen megközelítették támadójukat, aki még ekkor is elszántan védekezett. »Inkább meghalok, de nem adom meg magam! kiáltotta a csendőröknek. Dulakodás közben egyik csendőr a bal oldalába szúrt s az igy harcképtelenné vált, halálra szánt ember súlyos sérülésével még szombaton este beszállították a békéscsabai közkórházba, hol vasárnap délután meghalt. A bevezetett vizsgálat során megállapították, hogy Nagy Sándor 50 éves békési lakos, megrögzött vadorzó volt. Tettenérésekor 9 fácánt találtak nála.”

 

Oktatás – Ilyet is lehet

 

Gyulai hír – Vakító sötétség

 

Forrás

https://library.hungaricana.hu/hu/view/Bekes_1923/?pg=296&layout=s

Kép forrása

https://jegyzettar.blog.hu/2018/03/16/a_magyar_kiralyi_cendorseg

További programok »

Itthon

Gyula és Békés vármegye a díszvendége a csütörtökön kezdődő Utazás Kiállításnak

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye. A sikeres szereplés érdekében a jelentős turisztikai vonzerővel bíró települések részvételével tavaly év végén munkacsoport is alakult.
2024. február 20. 16:47
FEL