Anno 1923 - Békés vármegye és a világ 1923. december közepén

2023. december 16. 09:31 | Ugrai Gábor

100-as és 500 000-es bankjegy is megjelent a koronából 1923-ban. Szörnyű állapotok Németországban, idehaza pedig találmányok segítik a lovasokat. A cserkészek mindent árulnak és kinevezték a kettészakított püspökség vezetőjét.

Országos hír – Kinevezték

 

Országos hír – Csinos lett

 

Nemzetközi hír – Segítség kell!

 

Gyulai hír – Minden is van

 

Országos hír – Találékonyak vagyunk

 „A magyar faj életrehivatottságát ismét bebizonyította egy magyar. Saját erőnkből, saját magánkat megbecsülve — de szorgalmasan dolgozva — folyton csak előbbre juthatunk, haladhatunk és nyugattal fokozatos lépést tarthatunk.

Az emberiségért ismét sikraszállt és érdekében ismét nagy szolgálatot teljesített egy igaz magyar, ki szivén viselve minden embertársa sorsát és okulva sok felebarátja szomorú végén, mentőeszközként nyújt egy újabb találmányt, mellyel örökre elkerülhetjük azt a sok-sok kocsiveszedelmet, melynek sajnos a múltban és még a jelenben is nagyon sok ember esett áldozatául. 3ok embert kivánt már eddig is áldozatul a kocsiba fogott, elragadt, megvadult ló, de nem fog a jövőben, mert dr. Hódy Imre Hódmezővásárhelyi ügyvéd találmányával többé nem kísérthet senkit az elragadt lovak kocsi felborulásából keletkező veszély. Az uj találmány egy kikapcsoló szerkezet, mellyel egy pillanat alatt, egy gyermek is meg tudja szabadítani a kocsit a száguldó lovaktól. A szerkezet nagyon egyszerű : a felhércre egy rugó segítségével szeggel vannak a hámfák — melyek két darabból állanak — felerősítve és a rugótól egy lánccal a hajtóhoz vezetve. Ha a láncot meghúzzuk a rúd és a hámfák leesnek a kocsiról és így a lovak a kocsit hátrahagyva száguldhatnak tovább. Biztosítva van a kocsi a kerekek elfordulása ellen is, mert kikapcsoláskor egy rögzítő fék azt megerősíti és igy teljes biztonságot nyújt a kocsi felfordulása ellen. A szabadalmazott találmány már Gyulán is be lett mulatva általános érdeklődéstől kisérve és megelégedésre találva. A szerkezetet egyelőre Hódmezővásárhelyen gyártják, de már is tárgyalások folynak a feltaláló és egy nagy pesti gyár között az előállítására vonatkozólag. A kikapcsoló szerkezet egy példánya már most is megtekinthető Végh és Farkas vaskereskedő cég üzletében, ahol a jövőben egyedüli elárusító helye lesz Gyulán e nagyszerű találmánynak.”

 

Országos hír – Újabb bankjegy

 

Gyulai hír – Sziasztok!

 

Országos hír – Zsebalakban

 

Forrás

https://library.hungaricana.hu/hu/view/Bekes_1923/?pg=309&layout=s

 

Kép forrása

Készítette: Royal Hungarian State Bank / Hungarian Ministry of Finances, Budapest - scan of an obsolete banknote, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=991196

További programok »

FEL