Anno 1923 - Békés vármegye és a világ 1923. augusztus második felében

2023. augusztus 19. 14:25 | Ugrai Gábor

Augusztus 20, de még tűzijáték nélkül. Csatangoltak a csabai cserkészek és felújították a csabai templomot. Elkészült a vonal, ami miatt Csabát akarták a románok. Rossz az idő és még a vonat is drágább lett.

Országos hír – Nemzeti ünnepünk

 „Szent István király napja. A magyar nemzet történelmének legszebb lapjai zárják magukba első szent királyunk nagyságát, erényeit, hatalmas országalapitó és nemzet konszolidáló eszméit.

Hogy milyen nagy államalkotó volt Szent István, azt csak akkor méltányolhatjuk, ha működését, törvényeit, rendeletéit és egész életét vizsgálgat- juk és az akkori viszonyokkal egybehasonlitjuk. Akkor látjuk tisztán az ő nagyságát és megértjük a régi fohászkodó ősi éneket: Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga, ki voltál valaha országunk istápja«. Mily kicsinyek vagyunk mi most Szent István nagysága mellett? Szent István emlékünnepét a régi hagyományok szerint fogja az idén is megünnepelni az ország. Budán a Szent Jobbot ünnepies körmenetben viszik őrzőhelyéről a koronázó templomba, ahol szentbeszéd és ünnepi nagymise lesz. A körmeneten részt- vesz a kormány, a hatóságok és testületek. — Városunkban az ünnepi istentisztelet az anya- templomban délelőtt 10 órakor lesz; a nagymisét báró Apor Vilmos plébános fogja celebrálni. A misén megjelennek a hatóságok és hivatalok képviselői.”

 

 Nemzetközi hír - Útlevelek

 

Csabai hír – Gerlai kirándulás

 

Kárpát-medence – Nagy a baj

 

Partiumi hír – Emiatt nem jönnek Csabára a román vonatok

 

Csabai hír - Templomjavítás

 

Gyulai hír – Furcsa előadás furcsáknak

 

Országos hír – 100%

 

Forrás

https://library.hungaricana.hu/hu/view/Bekes_1923/?pg=206&layout=s

Kép forrása

https://csabaihazak.blog.hu/2014/09/02/evangelikus_nagytemplom

További programok »

Itthon

Ha nevünket feledik... – Emlékséta a csabai botlatókövek nyomában

A Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület a Holokauszt 80 emlékév alkalmából emléksétát szervezett vasárnap délelőtt. A Békéscsabai botlatókövek nyomában címmel megtartott eseményen a holokauszt helyi áldozatainak emléke előtt adóztak a résztvevők.
2024. június 16. 16:00
FEL