A Sólyom csapat nyerte a megyei iparkamara pályaorientációs vetélkedőjét

2019. június 1. 14:48 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Tíz csapat mérkőzött meg a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs vetélkedőjének döntőjében csütörtökön. Az ötödik-hatodik osztályos diákok két fordulót követően jutottak el a békéscsabai fináléba.

 

 

A megye hét településéről 22, 3 fős csapat nevezett a versenyre, amelynek első fordulójában egy interjút kellett készíteni egy mesterrel, egy szabadon választott szakmáról. Ezt a pályázatot a Békés Megyei Hírlap munkatársai értékelték. Az innen továbbjutóknak a második fordulóban két rövidfilmet kellett elkészíteniük, amelyekben ugyancsak szakmákat népszerűsítettek. Ezeket a filmeket – amelyeket ide kattintva tekinthetnek meg – a Békéscsabai Médiacentrum szakemberei pontozták.

A legjobb tíz pályázatot benyújtó csapat jutott a harmadik fordulóba, ahol mindenki tiszta lappal indult. A fiatalok az interaktív napon számos témakörben bizonyíthatták tudásukat. A megmérettetés elsődleges célja az volt, hogy a gyerekek jobban megismerjék a szakmákat.

– A pedagógusok, szülők, az iparkamara vagy más szakemberek arra törekednek, hogy a gyermek a számára legjobb pályát válassza. Ehhez birtokában kell lennie azoknak az alapinformációknak, amelyek alapján döntést kell hoznia a gyermeknek és a szülőnek egyaránt – fogalmazott Varga Tamás, a békéscsabai polgármesteri hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályának vezetője a zsűri elnökeként.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara azzal a céllal írta ki a pályaorientációs vetélkedőt, hogy minél fiatalabb korban felkeltsék a gyerekek figyelmét a szakmák iránt. A diákoknak az 5-6. osztályos tananyagra épülő, logikát és kreativitást igénylő feladatokat kellett megoldaniuk.

– Hetedik-nyolcadikban szülői értekezletekkel, üzemlátogatásokkal, osztályfőnöki órákkal és egyéni tanácsadással segítünk a gyerekeknek a pályaválasztásban. Ötödik-hatodikban, amikor a diákok jobban lelkesednek azért, hogy valamit kreatívan létrehozzanak, versenyeket szervezünk. Ezzel is a szakmákra szeretnénk irányítani a figyelmüket, hiszen a feladatok témája, tárgya a szakmák körül forog – mondta el Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési Osztályának vezetője.

A versenyről minden csapat értékes ajándékokkal távozott, az első két fordulót zsűriző médiacégek pedig különdíjakat is kiosztottak.

Helyezések:
1. Sólyom (Csurulya Bolda Panna, Knyihár Zsuzsanna, Sztanek Emese)
2. Háromszögek (Csótó Csenge Lilla, Medgyesi Luca, Paronai Kata)
3. 3in1 (Fábián Lara Petra, Kutyik Dorka, Turcsek Tamara Liza)

Közönségdíjas:
Smart Kids (Bugyinszki Vivien, Janovszky Ádám, Zsurzsucz Dávid)

A Mediaworks Hungary Zrt. különdíjasa:
Szakmavadászok (Dero Me Trisztán, Lipták Zsolt Sándor, Makai Márton)

A Békéscsabai Médiacentrum különdíjasai:
Háromszögek (Csótó Csenge Lilla, Medgyesi Luca, Paronai Kata)
Kispályások (Csábi Jázmin Patrícia, Karmanóczky Hédi, Karmanóczky András)

További programok »

FEL