A pop-art fejedelme Békéscsabán: Megnyílt az Andy Warhol kiállítás

2019. február 20. 09:35 | Varga Diána

Magyarországon is egyedülálló kiállítás nyílt Andy Warhol, a pop-art irányzat úttörőjének munkáiból és személyes tárgyaiból február 19-én a Munkácsy Mihály Múzeumban, Békéscsabán. A megnyitón elhangzott: a világviszonylatban is jelentős gyűjtemény eddig 44 országában járt, a nagyközönség most három hónapon keresztül a Viharsarokban láthatja az alkotásokat.

 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a tárlat megnyitóján arról beszélt: öröm és büszkeség, hogy Békéscsabán a huszadik század egyik meghatározó képzőművészének munkásságát reprezentáló kiállítási anyag jelenik meg. Az államtitkár Warhol pályafutását visszaidézve arról is szólt, hogy a művész reklámgrafikusként készítette el az előbb híres, majd elhíresült dollárbankóit, a Campbell-féle leveskonzerveket ábrázoló festményeit, majd a Marilyn Monroe-portrékat; ezekkel egyszerre híres, majd világhírűvé vált.

 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a kiállítás megnyitóján. Fotó: 7.TV/Fazekas Róbert

 

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője is Warhol ikonikus alkotásaira, illetve azok hatására hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy a rendszerváltás előtt a Coca-Cola az Egyesült Államokban csupán egy termék volt, nálunk azonban a szabadságot jelképezte.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere felidézte az 1970-es és 1980-as évek világát, egyúttal kifejezte reményét arra, hogy sokan tekintik majd meg a nagyszabású tárlatot.

A Munkácsy múzeum a mezőlaborci Andy Warhol Modern Művészeti Múzeummal közösen, a Budapesti Szlovák Kulturális Intézet közreműködésével hozta létre az „Andy Warhol – Ezüst úton a bölcsőtől a …-ig” című, nagyszabású időszaki kiállítást.

– Óriási álmunk vált valóra, hiszen már tíz éve terveztük, hogy ezt a tárlatot Békéscsabára hozzuk, de a kiállítás korábban mindig valamelyik európai országban vendégeskedett – fogalmazott kérdésünkre Ando György, a Munkácsy múzeum igazgatója. Kiemelte: 115 műtárgy érkezett a békési megyeszékhelyre, ezen belül 88 Andy Warhol által szignált szitanyomat, a többi személyes tárgy.

 

Megnyílt az

 

A kiállítási tárgyak között egy féltve őrzött ruhácska is helyet kapott, amelyet Warhol és két testvére viselt keresztelőjén, egy olyan bőrdzseki, amely a művész egyik kedvence lehetett, de a relikviák közt megtalálhatóak levelezései, bizonyítványa, útlevele is.

A tárlat társkurátora, Gyarmati Gabriella kérdésünkre úgy fogalmazott: Andy Warhol szerette úgy komponálni munkáit, mintha az egy ortodox templomi ikonosztáz lenne, vagyis képek sora található meg egymás alatt és felett, a kiállítás is ezt a metódust követi.

Az érdeklődők a tárlatot február 20-tól május 26-ig tekinthetik meg.

 

Horváth Szabolcs, Varga Diána

További programok »

FEL