A Napsugár Kínában – szubjektív beszámoló

2023. november 9. 15:10 | behir.hu

Békéscsaba önkormányzata és Shenyang városa között 2022 októberében köttetett együttműködési megállapodás. Nemzetek között talán a kultúrán keresztül a legkönnyebb a kapcsolódást megtalálni, így az egymástól több mint 14 ezer kilométerre fekvő város is ezen az úton indult el – Varga Annának, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház marketing menedzserének beszámolója.

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház társulatát az a megtiszteltetés érte, hogy elsőként utazzon Shenyangba, képviselve Békéscsabát és a bábjátékot egyaránt. Október 28-án indult 7 fős csapatunk a mintegy 24 órás útra. Megérkezésünket követően, elhagyva a repteret, azonnal egy nyüzsgő város kellős közepén találtuk magunkat. Házigazdáink nagy szeretettel és odafigyeléssel fogadtak bennünket. Kellett pár nap, mire az időeltolódás mellett beleszoktunk abba is, hogy európai arcokat ritkán látnak arrafelé, így feltűnést keltettünk, mindenhol fotóztak bennünket, összesúgtak mögöttünk.

Kint tartózkodásunk alatt 4 előadást játszottunk. Két alkalommal általános iskolában és két alkalommal művészeti egyetemen. Ottlétünk ideje éppen egybeesett Kína és Magyarország együttműködésének 75. évfordulójával, valamint a „The Belt and Rood” két ország közötti gazdasági együttműködés aláírásának 10. évfordulójával, így két ünnepségen is részt vettünk a jeles alkalmak tiszteletére.

 

 

Megérkezésünket követően világossá vált, hogy a Kockavarázs előadásunk díszlete nem ér oda a helyszínre, így azt az előadást, amit eredetileg terveztünk, nem fogjuk tudni bemutatni. Szerencsére egy héttel korábban volt a Táncolókukac előadásunk bemutatója, melyet szintén Biró Gyula játszik és a biztonság kedvéért magunkkal vittük, a jelmeze befért a bőröndünkbe.

Kínai látogatásunk hivatalos keretbe foglalva zajlott, kulturális programok és protokolláris események adták a gerincét. Lenkefi Zoltán, bábszínházunk igazgatója több interjút is adott a shenyangi állami televízió számára, részt vettünk ünnepi eseményeken és a két város együttműködését erősítő megbeszéléseken, egyeztetéseken, de volt több alkalommal számunkra rendezett díszebéd is.

Kínai utunk talán legmeghatóbb pillanata volt, amikor 600 gyermek énekelte a Tavaszi szél kezdetű dalunkat, magyarul. Ott mindannyian elérzékenyültünk kicsit.

A hét Shenyangban töltött nap során jártunk óvodában, általános iskolákban, egyetemeken, múzeumokban, de természetesen megnéztük az óvárost és a helyiek által kedvelt piacot, bevásárlóközpontot is, így elég jó keresztmetszetet kaptunk a kínai kultúrából, szokásokból, oktatásból, gondolkodásból is.

 

 

Azt sem hanyagolhatjuk el, hogy nagyon finomakat ettünk és persze nagyon érdekeseket is. Itt nem hagyható ki egy rövid felsorolás csak a legérdekesebbekből: medúza, pirított selyemhernyó-báb, számunkra beazonosíthatatlan kagylók, bambusz, lótuszgyökér, durian stb. Persze volt olyan is, ami annyira nem állt távol a mi kultúránktól, bár merőben más feldolgozással kínálták például a malacfület vagy a sertésvért. A hét végére mindannyian megtanultunk pálcikával enni és számos étkezési szokást hazahoztunk magunkkal.

A múzeumok gazdag kínálata, a város monumentalitása szinte befogadhatatlan volt, és olykor meghökkentő is. Shenyang alapvetően iparváros, ennek jellegzetességeit hordozza magán, a múzeumokat, kulturális tereket is gyakran korábbi gyárépületekből alakították ki. Az oktatásban nagy hangsúlyt fektetnek a korai, elsősorban mozgásfejlesztésre, már óvodában céltudatosan olyan mozgásformákat biztosítanak a gyerekeknek, melyek a későbbiekben nem csak testi, de szellemi fejlődésüket is szolgálják.

 

 

Két általános iskolában jártunk, az egyik intézmény a sportra, a másik a zenére helyezi a hangsúlyt, merőben más szemlélet mentén, mint amit mi megszoktunk. Gyakorlatilag az első években csupán számolni, írni tanulnak és a választott területüket sajátítják el napi 3-5 órában. Az előadásainkat a gyerekek nagy szeretettel fogadták, nagyon tetszett nekik és tanáraiknak is.

A Napsugár életében szakmailag is meghatározó volt a Kínában töltött egy hét, de biztosan mondhatjuk, hogy azok a kollégák, akik részt vettek ezen az utazáson, bár sokat dolgoztak, olyan élményekkel is gazdagodtak, melyekből még nagyon sokáig töltődhetnek, inspirálódhatnak majd.

Varga Anna

Galéria

További programok »

Kultúra

Több kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a Munkácsy Negyed intézményei

A nyári hetekben a családok kedvenc programjai közé tartozik a strandolás, a játszóterezés, illetve a kirándulás. A gyermekfelügyeletben a nagyszülők is kiveszik a részüket, emellett sokan élnek a táborozás lehetőségével. Békéscsabán a Munkácsy Negyed intézményei is biztosítanak lehetőséget a kikapcsolódásra.
12:15
FEL