Evezz a mélyre!

2022. február 25. 14:31 | Erdei-Kovács Zsolt

A címben szereplő elnevezéssel kezdődött előadássorozat Békéscsabán, az Október 6. utcai baptista gyülekezet imaházában. Az ismeretterjesztő sorozatként is felfogható, felekezeti hovatartozástól függetlenül látogatható rendezvény prof. dr. Almási Tibor nevéhez fűződik, aki más érdemei mellett 25 évig volt a Baptista Teológiai Akadémia (BTA) rektora.

A jelenleg is gyakorló lelkészként tevékenykedő, 73 éves teológus professzor korábban Izgalmas életkérdések a Biblia fényében címmel tartott ismeretterjesztő előadást Békéscsabán. Már az akkor készült interjúban is leszögezte, hogy kiemelten fontos feladatnak tartja a Biblia megértésével összefüggő ismeretek átadását. A bibliai ismeretterjesztést jó ideje a szívügyének tekinti.

A hiánypótló esemény két szekcióban zajlik. A kvázi laikus érdeklődők az Újszövetség egyetlen prófétai iratával, a Jelenések könyvével ismerkedhetnek meg alaposabban, míg a másik, például vallástanárok, hitoktatók, lelkészek és igehirdetők számára indított csoportban leginkább az általános tudnivalók, a Szentírás értelmezése, alkalmazása és tanítása kerül elő.

Az előzményekről szólva elmondható, hogy amikor tavaly ősszel Almási professzor nyugdíjba vonult a BTA rektori és oktatói feladataiból, akkor több ideje maradt arra, hogy a régebbi idők óta szívén viselt területeken is nagyobb aktivitást fejtsen ki. Arról van szó, hogy ne csupán iskolai keretek között, hanem azon kívül is többet foglalkozzon a Bibliával összefüggő ismeretek átadásával.

Almási Tibor egy korábbi előadáson - Fotó: Such Tamás/behir.hu

 

Az első alkalom február 19-én volt, ami mintegy húsz-húsz érdeklődő részvételével zajlott. A két szekcióban megvalósult alkalmon négy egyház összesen tíz gyülekezetének tagjai vettek részt. A terv szerint havi egy szombat délutáni alkalommal találkoznak a hallgatók, és az egyik csoport 14-16 óráig, a másik pedig 16-18 óráig vesz részt az előadáson.

Előzetesen az volt az elképzelés, hogy öten-hatan összejönnek, körbe ülnek egy asztalt és beszélgetnek, az érdeklődés azonban jóval meghaladta az előzetes terveket, így a korábban kiválasztottnál nagyobb helyiségre volt szükség. Az alkalmaknak a Békéscsabai Baptista Gyülekezet Október 6. utcai imaháza biztosít helyszínt.

A következő előadás március 26-án lesz, az érdeklődőket természetesen továbbra is szeretettel várják. Az előadások a járványügyi előírások megtartása mellett díjtalanul látogathatók. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni a j.bal775@gmail.com mail címen lehet.

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
2024. március 2. 16:11
FEL