Több mint négyszáz óvodás táncolt Békéscsaba főterén – Galériával

2022. június 1. 17:34 | Papp Ádám Sándor

Szerdán délután rendezték meg az "Aki nem lép egyszerre" néptánc program évzáró zenés-táncos eseményét, az aprók táncát Békéscsaba főterén. A programsorozatot 2015-ben indította el Békéscsaba önkormányzata a hagyományok, a néptánc, a népzene népszerűsítése érdekében.

Több mint négyszáz óvodás lepte el Békéscsaba főterét szerdán délután. A város önkormányzati óvodáiba járó gyerekek és a néptáncot oktató óvodapedagógusok mutatták be a szülőknek és az érdeklődőknek, hogy mit tanultak a 2021/22-es nevelési évben.

A programot 2015-ben indította el Békéscsaba önkormányzata a Hétpróbás Néptánciskola közreműködésével, akik a városi intézmények óvodapedagógusai számára segítenek elsajátítani azokat az alapokat, amelyekkel a néptánc, a népművészet, a népi játékok átadását lehetővé teszik. 

– A mai napon, az aprók táncán a gyerekek bemutatják, hogy mit tanultak. Ez mindig kiemelkedő esemény, hiszen vidámsággal, élettel telik meg a város főtere, és a szülők büszkén láthatják, milyen ügyesek a gyerekek. Egyedülálló a program, amely immár hét éve tart városunkban, most is közel négyszáz gyermek van itt a város főterén. Ha ezzel a programmal a népművészet, a néptánc és a népzene hagyományai iránt fogékonyabbá válnak a fiatalok, és akár az iskolai tanulmányaik során továbbviszik a tudást, esetleg a Hétpróbás Néptánciskola tagjaiként még többet tanulnak, akkor már megérte, hogy támogatjuk ezt a programot – fogalmazott Varga Tamás alpolgármester.

A Hétpróbás Néptánciskola igazgatója arról beszélt, hogy a program hét éve töretlen sikernek örvend, a pandémia idején online formában zajlott az oktatás.

– Az elsődleges célunk a mozgásfejlesztés, és ha már van egy tradíció, a néptánc, akkor miért is ne azzal karöltve történjen. Tradícionális és egyetemes értékrendeken alapul ez a nemzeti kincs, ennek segítségével képezzük a gyermekeket. A népi játék az, ami elsősorban a segítségünkre van a fejlesztésben, a konkrét táncos képzés az alapfokú művészeti iskolában kezdődik majd – mondta Vaszkó János.

Az esemény zárásaként a pedagógusok és a gyermekek, szüleikkel közösen járták a táncot Békéscsaba főterén.

Galéria

 

További programok »

Itthon

FEL