A nap sztorija – Paul Walker, srác a szomszédból

2018. szeptember 12. 15:13 | Diós Zsolt

Ma lenne 45 éves Paul Walker, akinek hirtelen halála sokkolta a világot, az elképesztő számú rajongótábort. De mitől ekkora közönségkedvenc a mai napig, miközben a Halálos iramban-filmeken kívül szinte semmit sem csinált? A válasz egyszerű, azért mert magunk közül valónak tartottuk a 40 évesen is kölyökképű Pault. Azért mert a sztárallűrjeiről, drogbotrányairól és nőügyeiről sosem lehetett olvasni a bulvárlapokban, annál többet arról, hogy a filmjeiért kapott többmilliós sztárgázsijából mindig a rászorulóknak adományozott egy jókora összeget. Paul Walker volt a mozinézők számára a jóképű szomszéd srác, aki imádta a kutyáit, önzetlenül segítette az embereket, és megvalósította az álmait. És ő olyan sportkocsikat vezetett, amilyeneket mi gyermekkorunkban csak a nappali szőnyegén tologathattunk. Ismerjük meg rövid pályafutását!

 

Kamaszként (forrás: pinterest.com)

A kissrác

IV. Paul William Walker napra pontosan 45 esztendeje, 1973. szeptember 12-én a kaliforniai Glendale-ben látta meg a napvilágot Cheryl és III. Paul William Walker legidősebb gyermekeként. A család még három gyermekkel bővült, ugyanis pár év múlva megszületett húga Ashlie, majd a két öccse Caleb és Cody. Paulnak van még egy nővére Amie, aki édesapja előző kapcsolatából született.
Hősünk a keresztény Village Christian középiskola elvégzése után tengerbiológiát tanult a főiskolán. A tanulás mellett modellkedett, az így szerzett jövedelméből fedezte a tanulmányait.
Paul karrierje igen korán elkezdődött, hiszen még kétéves sem volt, mikor 1975-ben a Pampers reklámjában szerepelt. Gyermekként számos reklámban, és televíziós sorozatokban is feltűnt.
1988-ban egy drogellenes propagandafilmben szerepelt, melyben a kábítószerek elutasítására ösztönözték a fiatalokat.

 

Srác a filmvásznon

Első, komolyabb sikerét az Ökörikrek című vígjátékban aratta 1998-ban. Ekkor már Hollywood is felfigyelt a magas, szőke, kékszemű srácra, és filmes karrierje kezdett komolyabban is beindulni. Több tinifilmben szerepelt, de játszott thrillerben is.
Hősünknek a nagy áttörést a Rob Cohen által rendezett Halálos iramban című autós akciófilm hozta meg, Brian O’Conner szerepe a sztárok közé emelte.
A filmnek akkora sikere volt, hogy 2003-ban bemutatták a folytatását Halálosabb iramban címmel, melyben már kizárólagos főszereplőként állhatott a kamerák elé. Ezután sorra kapta a főszerepeket.
A filmek többsége felejthető, de Hősünk miatt bekerülnek a hallhatatlanok közé. A mozik közül azért kiemelkedik A dicsőség zászlaja című háborús dráma, melyet Clint Eastwood rendezett.
Szimpatikussá teszi Pault, hogy nagy sztárként is szívesen vállalt független, alacsony költségvetésű produkciókban is szerepet. Ilyen volt a 2007-es BobbyZ második élete című akciófilm, melyben produceri feladatot is vállalt, vagy a 2008-as A Lazarus-terv című misztikus thriller.
Hősünk halálának évében négy filmje is bemutatásra került. Ezek közül kiemelkedik az Összeláncolva című független dráma, melyben élete legjobb alakítását nyújtotta a kétségbeesett, gyermekét életben tartani próbáló, elkeseredett apa szerepében.
2014 áprilisában mutatták be utolsó, befejezett filmjét, a Veszélyzónát. Ez a film a Luc Besson által jegyzett B13: A bűnös negyed című nagy sikert aratott francia akciófilm amerikai változata, melyben Paul partnere az eredeti filmben is főszerepet játszó David Belle volt.
Közben természetesen sorozatban jöttek a biztos kasszafeltöltő Halálos iramban folytatások. A hetedik rész munkálatait is megkezdték 2013 szeptemberében, de Hősünk váratlanul bekövetkezett tragikus halála miatt a filmet már nem sikerült befejezni. A tragédia után a stáb leállt a forgatással, és a film további sorsa bizonytalanná vált. A munkát csak 2014 áprilisában kezdték újra, amikor Paul két öccse is csatlakozott a stábhoz, hogy Paul még hiányzó jeleneteinek leforgatásában segédkezzenek.

Önkéntesként (forrás: medium.com)

A felelős srác

Hősünk 2010-ben alapította meg a Reach Out WorldWide elnevezésű segélyszervezet, mely elsősorban természeti katasztrófák áldozatainak nyújt orvosi segítséget.
Haláláig aktív tagja maradt a szervezetnek. A közösségi oldalakra is főként azért regisztrált, hogy könnyebben népszerűsítse szervezetét, és minél több támogatót, és önkéntest toborozzon számára. A szervezet azóta rengeteget fejlődött, sok katasztrófát túlélt emberen segítettek, felléptek a családon belüli erőszak ellen, és hátrányos helyzetű gyermekeknek nyújtottak támogatást.
Paul az óceánok védelmét is nagyon fontosnak tartotta. Legnagyobb példaképe Jaques-Yves Cousteau, a francia tengerkutató volt, és 2009-ben nagy álma teljesült azzal, hogy részt vehetett a National Geographic csatorna cápakutató expedícióján.
2013-as Spawn of Jaws címmel, ezúttal a Discovery Channelnek készített dokumentumfilmet, melyben egy nőstény cápát követtek nyomon. A film második részének a munkálatai is elkezdődtek 2013 novemberében, amit Paul már sajnos nem tudott befejezni.
2011-ben a Coty felkérte a Davidoff Cool Water reklámarcának. Hősünk boldogan mondott igent, ugyanis büszke volt arra, hogy egy olyan illatot képviselhetett, mely nagyon fontosnak tartotta az óceánok sérülékeny ökoszisztémájának megóvását. A National Geographickal karöltve ugyanis elindították a Love the Ocean kampányt, melynek az volt a célja, hogy természetvédelmi területté nyílváníttassák az óceánok még érintetlen területeit.

Vin Disel, a barát tiszteletből kisfiának a Paul nevet adta (forrás: mensxp.com)

2014-ben a Monterey-i Bay Aquarium megalapította a róla elnevezett Paul Walker Ocean Leadership-díjat, mellyel az óceánok megóvásáért folytatott erőfeszítéseinek, és áldozatos munkájának kívántak emléket állítani.
2015 szeptember 12-én lánya, Meadow megalapította a Paul Walker Alapítványt, mely azoknak a fiataloknak a továbbtanulását segíti ösztöndíjak formájában, akik az óceánok élővilágának védelmével, és tanulmányozásával kívánnak foglalkozni. Meadow ezzel az alapítvánnyal kívánt tisztelegni édesapja emléke előtt.

A csendes srác

Hősünk magánéletéről viszonylag keveset tudni, ugyanis privát szféráját a legnagyobb gonddal vigyázta. Csendes, visszahúzódó, botránymentes életet élt.
Azt tudjuk, hogy mormon családban nőtt fel, de felnőttként már nem gyakorolta a vallást, és felekezeten kívüli kereszténynek vallotta magát.
1998. november 4-én korábbi barátnőjétől, Rebecca Soteros-tól megszületett egyetlen lánya Meadow Rain Walker.
Utolsó barátnője Jasmine Pilchard-Gosnell volt, akivel 2006-ban ismerkedett meg, mikor a lány mindössze 16 esztendős volt, de 2011-ben szakítottak. A pletykák szerint ugyan újra összejöttek, de Paul a legutolsó interjújában is egyedülállónak vallotta magát. Valószínűleg azért, mert a lánya hozzáköltözött, és Hősünk minden idejét vele akarta tölteni.
Paul a magánéletben is imádta a kocsikat. Kereskedői engedéllyel rendelkezett, és az évek során egy egyedülálló kollekciót gyűjtött össze autóritkaságokból.

Ennyi maradt az autóból (forrás: automotor.hu)

A srác tragédiája

Hősünk 2013. november 30-án egy általa szervezett jótékonysági rendezvényen vett részt a kaliforniai Santa Claritában, ahol a Fülöp-szigeteki tájfun túlélőinek gyűjtöttek adományokat.
Az este folyamán legjobb barátjával, pénzügyi tanácsadójával, Roger Rodasszal kipróbálták annak legújabb autóját. A pár perces próbaút azonban tragédiával végződött. Roger elveszítette uralmát az autó fölött, mely először egy oszlopnak, majd egy fának csapódott, és kigyulladt. Mindketten a helyszínen életüket vesztették.
Paul hamvait 2013. december 14-én helyezték örök nyugalomra a sajtó teljes kizárásával.

Filmjei de, ami még fontosabb szellemisége köztünk maradt.

Nyugodj békében Paul!

További programok »

FEL