A nap sztorija – Für Anikó 55 éves

A behir.hu időutazós rovatában ma Magyarország egyik legsokoldalúbb színésznőjét mutatjuk be. Harminc esztendeje láthatjuk színpadon, játszik tévé- és játékfilmekben, az egyik legkeresettebb szinkronhang, továbbá decemberben jelent meg harmadik nagylemeze. Für Anikó a környezetvédelmi témákra különösen érzékeny, vallja: „Ha már önzők vagyunk és telhetetlenek, legalább a saját rovásunkra ne legyünk azok.” Bájos orgánumát mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát a Shrek mozikból, ugyanis ő kölcsönözi Fiona hangját. Ismerjük meg pályafutását! Tartsanak velünk!

 

Kezdetek

A Tévé Magazin címlapján, 1993-ban (forrás: szinhazkolonia.hu)

Für Anikó napra pontosan 55 esztendeje, 1964. február 27-én született Budapesten Boross Anikó néven. Szülei korán elváltak és édesanyja nevelte fel.

Fiatalon még azt gondolta, hogy felnőve egy tanyán él majd, állatokat tart, kertészkedik, esténként szövöget és korongozik, és boldog nyugalomban tölti el az időt. Ehhez képest mozgalmas ifjúkora volt, kipróbált féltucatnyi sportot, nyelveket tanult, de eredeti tervéből is megtartott valamennyit, úgyhogy az Iparművészeti Főiskolára jelentkezett. Sokunk véleményes szerint szerencsére nem vették fel, így később némi rábeszélésre megpróbálkozott a Színművészeti Főiskolával is, ahová viszont azonnal felvételt nyert.

Húszéves korában tiszteletből vette fel édesanyja vezetéknevét.

 

A színpadon

Hősünk 1989-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol Békés András osztályába járt, olyan társakkal mint Hegyi Barbara, László Zsolt vagy Kautzky Armand.

Friss diplomásként a Madách Színházba került, ahol egész sor nagyszerű szerepet alakított, volt a Bernarda Alba háza Améliája és a Lear király Cordeliája, s olyan további kiváló darabokban szerepelt, mint a Macskák, az Oliver, a Páratlan páros és a Téli rege.

Für Anikó 2004 óta a nagyszerű Mácsai Pál által vezetett Örkény Színház tagja. Klasszikus és modern darabokban játszik fő- és mellékszerepeket. Olyan alakítások fűződnek nevéhez, mint Adél megformálása Molnár Ferenc: Üvegcipő című darabjában, vagy Rosalinda szerepe Shakespeare: Ahogy tetszik című drámájában.

A Talpalatnyi Zöld műsorvezetőjeként (forrás: tv24.hu)

Gyakran hangoztatja, hogy outsidernek érzi magát a színház világában. Roppant szimpatikus szabálytalansága abban is megmutatkozik, hogy jó néhány szerepet visszaadott a pályája során, ugyanis azt vallja, hogy amihez nincs valami szeretetteljes, elfogadó viszonya, azt nem tudja jól megcsinálni.

 

A színházon túl

Hősünk főiskolás kora óta játszik tévé és mozifilmekben, melyek száma közel harminc. Dolgozott együtt Xantus Jánossal, Herendi Gáborral vagy Garas Dezsővel, aki az egyik Béla szerepén túl rendezőként jegyzi A legényanya című filmet. A Szoba kiáltással című filmjében nyújtott játékáért 1990-ben elnyerte a Filmkritikusok díját.

A Terápia című sorozat tavalyi bemutatóján (forrás: femina.hu)

Mivel kiváló hangja van ezért az elmúlt évtizedekben több, mint száz filmben hallhattuk szinkronszínészként. Például Cameron Diazt 29, Sandra Bullockot 23 filmben szinkronizálta.

2001-től Tizenhárom évig vezette a Talpalatnyi Zöld című környezetvédelmi magazinműsort a Magyar Televízióban. Köztudott, hogy lelkes környezetvédő, akinek nem kampányok és a szlogenek szintjén van jelen az életében a zöld gondolat. Elmondása szerint kifejezetten irritálja, hogy a környezetvédelmet sokan valamiféle bogaras attitűdnek, a ráérősök hobbijának tartják. Sokan osztjuk véleményét mely szerint elvakult sötétség uralkodik ezen a téren.

2006-ban megjelent első nagylemeze Nőstény álom, 2010-ben pedig a második Kitalált világ címmel. Mindkét album szövegeit Bereményi Géza írta, zenéjét Hrutka Róbert szerezte.
A tavaly decemberben megjelent harmadik album zenéjéért – az 1980-as években még a Kretens nevű punkbandában játszó – Hrutka Róbert felelt Jamie Winchesterrel. A dalszövegeket azonban már Fekete György írta, melyek az első két lemez világ női világából kilépve olyan témák felé nyitott, mint a kibervilág, az álhírek, az ökológiai katasztrófa.
Hősünk zenei nyitottságát jól jellemzi, hogy a Music Television IKON című műsorában minden gond nélkül, sőt a legnagyobb természetességgel énekelte el a Tankcsapda Gyűrd össze a lepedőt velem című rockhimnuszát. A Magyar Televízió Dob+Basszus elnevezésű programjában pedig a 30Y nagyszerű, Pécsi tánctanár opuszát adja elő a zenekar kíséretében.

A pécsi tánctanár Für Anikó és a 30Y előadásában:

Magánélet

Hősünk azon kevesek közé tartozik, akik magánéletükből kizárják a nyilvánosságot.
Első férje Bagó Bertalan színész-rendező volt, kapcsolatuk válással végződött. A szakítás után fogadta örökbe Andris kisfiát.
Második férje Fekete György, akivel 2015-ben kötött házasságot, azóta hármasban élnek az imádott Pomázon.

Isten éltessen Anikó!

 

Megosztás:

Címke: ,