A nap sztorija – Frei Tamás

2018. május 21. 15:13 | Diós Zsolt

A magyar társadalom férfitagjainál vízválasztó az 50. év. Ebben az életkorban valaki vagy 40 évesnek vagy 60 évesnek néz ki, olyan hogy 50 évesnek kinéző férfi nincs Magyarországon. Mai sztorink főszereplője az 51. születésnapját ünneplő Frei Tamás kétségkívül az előbbiek csoportjába tartozik. Ismerjük meg az egykori televíziós, manapság inkább író, de mindenkor üzletember botrányoktól sem mentes életét. Tartsanak velünk a hosszúhétvége utolsó napján!

 

A kezdet

Frei Tamás napra pontosan 51 éve, 1966. május 21-én született Pécsett Frei Péter és Szili Judit gyermekeként. A baranyai megyeszékhelyen nőtt fel, ide járt általános iskolába, középiskolai tanulmányait a Nagy Lajos Gimnáziumban végezte.

Egyetemi tanulmányait az ELTE Jogtudományi karán kezdte 1985-1986 között, majd tanult Moszkvában a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében Ausztria és Svájc szakterületen. Washingtonban médiamenedzsmentet, a Tennessee Állami Egyetemen pedig televíziózást hallgatott, forgatókönyvírást és dramaturgiát tanult 1992-1993 között. Ösztöndíjas volt a svájci közrádióban.

 

A Nap TV-ben (forrás: borsonline.hu)

 

 

Újságírás, televíziózás

1988-tól interjúkat készített a 168 Órának, a szerkesztőség tagjaként nagyon fiatalon Joseph Pulitzer-emlékdíjban részesülhetett. Mellette két évig hírt szerkesztett a Danubius Rádió német nyelvű adásának, ahonnan 1994-ben elbocsátották.

1991-ben a Magyar Rádió külpolitikai rovatánál kezdte pályáját, mint szerkesztő-riporter. Számtalan háborús helyszínen járt tudósítóként, például Szomáliában, Boszniában és a kolumbiai kábítószer-háborúban.

1993-1995 között a Magyar Televízióban Esti Egyenleg című műsorát vezette. A Bánó András féle istállóban tanulta meg igazán a szakmát. Itt olyan emberekkel dolgozhatott együtt, mint Hardy Mihály, aki jelenleg a Budapest Airport kommunikációs igazgatója, Berecz Anna gazdasági újságíró, Bayer Ilona kulturális újságíró, Rangos Katalin szerkesztő, Nika György műsorvezető, szerkesztő, Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója, Obersovszky Péter egykori televíziós és rádiós vagy Rudi Zoltán műsorvezető, aki  2004-től négy éven át a Magyar Televízió elnöke volt. Az emlékezetes kazettabotrány miatt megszüntették az adást, melyet később Bánó Objektív néven újraindított. Frei a szerkesztőség tagjaként itt is Pulitzer-emlékdíjban részesült. Később a Nap TV műsorvezetője lett.

 

A világutazó (forrás: index.hu)

 

1996-ban indította el Frei Dosszié című műsorát a Magyar Televízióban, ahonnan az RTL Klubhoz igazolt, majd ezt követően a TV2-önél folytatta a pályafutását. A Dosszié a modern kori magyar televíziózás egyik legnézettebb műsora volt, amit 13 évig sugároztak. A riportfilmjeit különböző országokban is vetítették. Televíziós újságíróként és a műsora kapcsán a világ több mint 100 országában járt, és interjúkat készített államfőkkel, sztárokkal is.

Producerként a nevéhez köthető a TV2-es A sztárok a fejükre estek című valóságshow, melyben magyar bulvárvilág csillogtathatta meg tehetségtelenségét. Na ezért nem fog Pulitzer-emlékdíjat kapni.

 

 

Az üzletember

Rovatunkban már foglalkoztunk a kávézás magyarországi történetével. Ma már egészen mást jelent meginni egy kávét, mint húsz évvel ezelőtt, amikor az ember futtában beugrott a sarki talponállóba elszürcsölni egy feketét.

Ma már kisebb szeánsz kísér egy-egy kávézást. A kávé újraértelmezésében oroszlánszerepet játszott Frei Tamás, aki 2007-ben barátjával, Langár Tamás közgazdásszal, élelmiszeripari vállalkozóval elindította a Cafe Frei nevű kávézó-hálózatát, amely egyre több városban jelenik meg, példának okáért Békéscsabán. 2013 óta több országban is nyitottak kávézót.

A kávézólánc saját pörkölő és csomagolóüzemmel rendelkezik Szécsényben. Pásztón fagyasztó üzemet hoztak létre, ahol süteményeket és fagylaltokat készítenek és tárolnak.

 

Pózolás Dél-Amerikában (forrás: pestisracok.hu)

 

 

Az író

Miután televíziós újságíróként több komoly és még több komolytalan bakit követett el, hősünk átnyergelt az írói pályára. 2010. októberében jelent meg első akcióregénye, A Megmentő, mely az év legsikeresebb könyve lett, hetekig vezette a legfontosabb eladási listákat és elnyerte a Libri aranykönyv díját is. Második regénye, A Bankár 2011. novemberében jelent meg.

Harmadik könyve a 2015 - A káosz éve és a magyar elit háborúja címet kapta és 2013-ban került a boltok polcaira, negyedik, eddig utolsó kötete pedig 2015-ben látott napvilágot Agrárbárók - Magyarország az oroszok csapdájában címmel.

A puhafedeles könyvek elemzését meghagyjuk másnak, de egy biztos: az irodalmi Nobel-díj átvételére a világutazónak nem kell majd Stockholmba repülnie.

 

 

Botrányok

Világutazói szerepkörében több hibát is elkövetett, melyek közül az egyikből égbekiáltó botrány kerekedett kis hazánkban. Történt, hogy A riporter: Frei Tamás című műsor 2001. április 23-ai adásában az orosz maffia bérgyilkosairól készített interjúkat mutattak be. Frei egyiküknek azt a kérdést is föltette, hogy mennyi pénzért végezne a magyar miniszterelnökkel, amire az állítólagos bérgyilkos egymillió dolláros összeget mondott. A nagy botrányt kavart műsor ügyében vizsgálatot indított az ORTT, az RTL Klub pedig hivatalosan bocsánatot kért Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az ügy miatt felmentését kérte Gyöngyössy Bence, az RTL Klub programigazgatója és Piller András, a társaság vezérigazgatója is. Freinek is távoznia kellett a csatornától.

Beszállt az ügybe Juszt László médiamogul is, aki szintén Moszkvába utazott és leleplezte Frei csalását. Az állítólagos bérgyilkosról kiderítette, hogy csupán egy statiszta volt, akivel Frei eljátszatta a bűnözőt.

Egy ilyen botrány után minden normális országban a csalót kitaszítja magából a média. Magyarországon nem ez történt. Frei folytathatta pályafutását és a bakik gyártását.

 

Juszt László médiamogul (forrás: blikk.hu)

 

 

Manapság

Hősünk a múlt héten ismét hallatott magáról. Frei a kivándorlás mozgatórugóit próbálta megfejteni. Főként azt, hogy miért rögtön külföldre vágynak a vidék Magyarországában lehetőséget és jövőt nem látó fiatalok. A kávézóláncban dolgozó fiatalokat kérdezgetett. Miután a legfőbb gondot a lakáskérdés jelentette, Frei úgy döntött, hogy cége lakásokat fog vásárolni és azt a munkavállalói rendelkezésére bocsátja majd, ezzel kívánja megoldani az elvándorlást.

Az első álláshirdetést meg is jelentette. Azt, hogy ezt mennyire kell komolyan venni, annak megítélését a behir.hu olvasóira bízzuk.

 

Isten éltesse Frei Tamást!

 

További programok »

FEL