A nap sztorija – Havas Henrik 69 éves

2018. június 25. 11:05 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazásos rovatának mai főszereplője rendkívül ellentmondásos, megosztó személyiség. Volt már autószerelő, taxis, villamosvezető, médiaszemélyiség, Tanár úr és író. Bár művei kelendőek kultúrember mégsem fogja a gyűjteményében elhelyezni Hamvas Béla alkotásait követően. De valahogy így vagyunk mindazzal, amihez ő hozzányúl, vagy amiben részt vesz. Ma ünnepli születésnapját Havas Henrik, ismerjük meg eddig életművét! A portré megpróbál nem elfogult lenni, ami Hősünk esetében nem egyszerű feladat.

 

Felütés

A hazai média szereplőit három csoportba lehet sorolni. Vannak ugye a közéleti emberek, akik tevékenységükkel – a megítélés más lapra tartozik – vannak jelen. Ők a parlamentben, önkormányzatokban, a közigazgatásban dolgoznak. Velük többnyire a szeriöz, vagyis komoly, jelentős médiafelületeken találkozunk.

Vannak a celebek, akiknél - hogy finoman fogalmazzunk - az ismertség nem, vagy nem szükségszerűen az illető tudása, illetve egyéb autonóm képessége, hanem egy, a média által róla mesterségesen kialakított kép, amely beépült a médiafogyasztók gondolatvilágába. Az ebbe a kasztba tartózók jellemzően nem dolgoznak, hanem megpróbálják szerény képességüket csengő forintra váltani. Sokan vannak, így kísérletet sem teszünk arra, hogy felsoroljuk őket, nehogy sértődés essék, ha valaki kimarad. Ők a bulvár, vagyis komolytalan, jelentéktelen felületekről vigyorognak ránk.

Illetve harmadikként van az első kettő elegye, vagyis a közéleti celeb. Őket arról lehet felismerni, hogy egykorvolt tudásukkal, képességükkel viszonylag sokáig tudnak fennmaradni a bulvármédia tengerén, úgy, hogy egyszerre jelen vannak komoly felületeken is. Ebbe a kategóriába nem sokan tartoznak, de az egyik legismertebb ilyen személyiség Havas Henrik.

Forró Tamással a Nap tv-ben (forrás: pestisracok.hu)

Sváb, melós család

Havas Henrik napra pontosan 69 éve, 1949. június 25-én látta meg a napvilágot, Újpesten sváb család gyermekeként. Születési neve Rokobauer Henrik, de édesapja, munkahelyi nyomásnak engedve magyarosította a családnevet Havasra.

Mint az köztudott autóvillamossági műszerészként végzett és a Volán művezetőjeként dolgozott 11 évig. A vele készült interjúkból kiderül, hogy taxizott és villamost is vezetett.  A melós évek után egy 1978-as tehetségkutató versenyen ragyogott ki a mikrofonnal bánni tudó tehetsége.

 

A rádiós újságíró

Jellegzetes arc, szemüvegrágás, ing (forrás: mindenszo.hu)

Egy év múlva már a a Magyar Rádió hírszerkesztőjeként dolgozott, 1985-től a Krónika című műsor szerkesztő-műsorvezetője, majd két év múlva főmunkatársa lett. Nagy szerepet vállalt a Szorító című műsorban, melyet az egyik legkiválóbb magyar gazdasági újságíróval Tarnói Gizellával készített. Majd jött az Első kézből a jóbarát Forró Tamással, akit azóta gazdasági bűncselekmény miatt jogerősen elítéltek. Hősünk később a legfontosabb műsorok, úgymint Jó reggelt! vagy 168 óra kapott műsorvezetői és szerkesztői feladatokat.

Időközben elvégezte a József Attila Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karát, illetve a Magyar Újságírók Országos Szövetsége újságíró iskoláját.

A rendszerváltást követően is a Magyar Rádió alkalmazásában maradt, de az 1994-es „nagy” médiaháború őt is elérte. Kirúgták, de hamarosan visszavették. A rádió kötelékéből önszántából távozott 1995-ben. Még abban az évben a Rádió M műsorigazgatója lett. 2008-tól a Klubrádió műsorvezetője. Rádiós újságírói munkásságát Táncsics Mihály-díjjal jutalmazták.

 

A televíziós újságíró

1989–ben Magyar Televízió Nap TV című műsorának műsorvezető-szerkesztőjeként mutatkozott be. Az MTV-nél 1998-ig dolgozott, vagyis hat évet párhuzamosan a rádióval, illetve az 1990-es évek közepéig több sajtóügynökség ügyvezető igazgatója is volt. Ebben az időben még nem szerepelt a magyar közéleti szótárban az a szó, hogy összeférhetetlenség.

A már említett médiaháború idején természetesen a tévétől is elbocsátották, majd még természetesebben rövid úton visszavették. 1998–1999 között a Magyar Televízió vezető szerkesztőjeként dolgozott.

1999-ben fejest ugrott a kereskedelmi televíziózásba. Az RTL Klubnál kezdte, de később átevezett a TV2-re, majd vissza, majd oda. Később az ATV-hez igazolt, ahol saját műsorokat készíthetett.

2017 decemberében elbocsátotta az ATV, miután többen is szexuális zaklatással vádolták meg, de erről később.

Egy egész generáció nőtt fel Hősünk televíziós megnyilvánulásain. Sosem feledjük, hogy szinte fekve kérdezte vendégeit, miközben szétrágta szemüvege szárát, mindezt ízléstelen ruhákban. A Heti Hetesben persze hetente villogtatta tudását, miközben kigombolt ingben mutogatta a feszületet a nyakláncán, ezzel is jelezve, hogy ő más, mint a többi vendég.

Vona Gáborral (forrás: index.hu)

Az iskolaalapító

Kétségtelen tény, hogy Havas fontos szerepet játszott a hazai médiaoktatás megteremtésében. 1993-ban segítette a József Attila Tudományegyetem kommunikáció szakának elindítását és a Médiatudományi Tanszékének létrehozását. Továbbá a Budapesti Média Intézet alapító igazgatója volt, ahol a Sajtóműfajok elmélete nevű tárgyat oktatta. Ebből a szerepkörből jár neki a Tanár úr titulus.

 

Az író

Kishazánkban azok, akikre 15 percnél több reflektorfény vetül, azok úgy érzik, hogy megérdemelnek egy könyvet, ami róluk szól, vagy meggyőződésükké válik, hogy a kemrák által kibocsátott energiától megtanultak könyvet írni.. Akár többet is. Az utóbbiak közé tartozik Hősünk, akinek első könyvét A láger – Traiskirchen címen 1988-ban adták ki, az utolsót tavaly Vona Gábor - Újratervezés címmel. A kettő között eltelt közel 30 évben 24 kötete jelent meg, volt közte kurvákról és Kelemen Annáról készült alkotás is. Egy biztos: irodalmi Nobel-díjért nem kell majd Stockholmba repülőjegyet váltania.

Az ominózus eset Görög Zitával (forrás: kulfoldiapro.hu)

Politika

1995-ben Horn Gyula a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs ügyekkel megbízott címzetes államtitkárának nevezte ki, de hamarosan kiderült, hogy egyik munkatársjelöltje, Mihályi Endre sikkasztási ügybe keveredett. Havas emiatt a kinevezése után mindössze hat nappal stábjával együtt lemondani kényszerül

Tavaly május 14-én lakhelyén, Kisorosziban önkormányzati képviselővé választották.

 

Magánélete és botrány

1972-ben házasságot kötött Székelyi Máriával. Két gyermekük született: Henrik 1972-ben és Nikoletta 1974-ben. A családját többé-kevésbé megóvta a bulvársajtó érdeklődésétől.

A tavaly kirobbant zaklatási botrány – ami mára tökéletesen a feledés homályába veszett – rövid időn belül Havast is elérte. Két méltán ismeretlen celebecske, Molnár Anikó és - a szűkebb hazánkat sokszor kellemetlen helyzetbe hozó - Baukó Éva zaklatással vádolta Havast, majd elővették a korábbi, Görög Zitával kapcsolatos, vállalhatatlan televíziós felvételeket.

Így a botrány áldozatává vált Hősünk is, akivel kenyéradója, az ATV nem hosszabbított szerződést. Idén januárban pedig ismét a hazai médiatörténelem fontos képkockáit köszönhetjük neki, amikor Kálmán Olgának magyarázta meg a megmagyarázhatatlant.

Konklúzió helyett: Isten éltesse és óvja Havas Henriket!

További programok »

Kultúra

Több kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a Munkácsy Negyed intézményei

A nyári hetekben a családok kedvenc programjai közé tartozik a strandolás, a játszóterezés, illetve a kirándulás. A gyermekfelügyeletben a nagyszülők is kiveszik a részüket, emellett sokan élnek a táborozás lehetőségével. Békéscsabán a Munkácsy Negyed intézményei is biztosítanak lehetőséget a kikapcsolódásra.
2024. július 22. 12:15
FEL