A nap sztorija – Ez történt 1968. július 22-én, Békés megyében

2018. július 22. 14:23 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt a Békés Megyei Népújság július 22-éről. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma egy, a csabai ligetben zajló fejlesztést bemutató tudósításra, egy humoros jegyzetre, a lökösházi úttörők kirándulását bemutató levélre, televízióműsor-előzetesre és néhány rövidhírre esett a választásunk, persze kommentárral. Jó szórakozást kívánunk!

 

 

Szerdán este bemutató a szabadtéri színpadon

A békéscsabai Széchenyi-liget egy korábbi képeslapon (forrás: gpsgames.hu)

"A hűvös, szitáló esőben is nagy ütemben folynak a munkálatok a békéscsabai szabadtéri színpad építésén. Fűrész sír, zümmögnek a villanyfúrók, szorgos kezek talicskázzák, egyengetik a forró aszfaltot és illesztik össze a nézőtéri ülések fenyődeszkáit. A tavasz óta tartó bővítés és rekonstrukció első ütemének befejezéséhez közelednek az építők; az aszfaltozók már a feljárókat burkolják, a lakatosok a nézőtér (eddiginél kényelmesebb!) üléseit szerelik össze, és a színpad is új faburkolatot kap.

Az 1800 személyes ligeti szabadtéri színpad véglegesen csak jövőre készül el, addig még megépítik a korszerű világosító és hangosító berendezést, a vetítőszobát, a kerítést, és korszerűsítik a kelléktárat és az öltözőket is. Ha jó idő lesz, akkor viszont már 24-én, szerdán megtartják az első bemutatót; a Megyei Művelődési Ház Zene és költészet című nyári bérletsorozatának következő rendezvényét, a klasszikus és modern balett estet.

Jelenleg a színpad olyan állapotban van, hogy a szerdai első program megtartása nem az építőkön, hanem kizárólag az időjáráson múlik majd."

 

Mai kommentár: Ötven éve is munkálatok zajától volt hangos a békéscsabai liget. Igaz, hogy a szabadtéri színpad már a múlté, viszont a jelenleg zajló beruházásnak köszönhetően hamarosan gyönyörű környezet várja majd a kilátogatókat. A hely a város szíve kíván lenni, megfelelve Lischka Lipót egykori csabai főkertész eredeti terveinek.

 

 

Megjött...

AZ új autó nagy öröm (forrás: automotor.hu)

- Csókollak, drágám, mutasd magad, ezer éve, hát megjöttél végre?

- Meg, hál’ Istennek nagy nehezen.

- És hol van, miért nem hoztad el?

- Még anyósoméknál van, a Pista nem mozdul mellőle.

- Sokat izgult ő is, biztos?

- Bizony, sokat, a drágám, utolsó nap ott volt, le-föl járkált, elszívott két doboz cigit.

- Mond, édesem, nehezen ment?

- Sacikám, az nem kifejezés - és az utolsó napig tudod az embert a frász kerülgette.

- De most már megnyugodtatok és boldogok vagytok?

- Te, nagyon. Fogalmad sincs, micsoda öröm ez! A rokonok egymásnak adják a kilincset, mindenki gratulál és jótanácsokat ad. És mi kimondhatatlanul büszkék vagyunk rá. Nagyon nehéz volt, de megérte. Nézd, most vagyunk fiatalok, ezt ilyenkor kell megoldani. Te, és a Pista?

- Sacikám, nem ismernél rá. Mintha kicserélték volna. Ezt az embert megbolondítja a boldogság. A gondolatomat is lesi és, a tenyerén hordoz. Olyan, mint egy gyönyörű álom. El kell jönnöd minél előbb megnézni minket.

- Okvetlenül, csillagom, és mondd, mit eszik?

- Nyolc és fél szuperbenzint százon."

Horváth László

 

Mai kommentár: Humoros népnevelés arról, hogy 1968-ban micsoda öröm és presztízs volt egy autó megvásárlása. Kíváncsi lennék arra, hogy Horváth László újságíró ma milyen jegyzeteket írna a birtoklási vágyról és a fogyasztó társadalom fantasztikus vívmányairól.

 

 

Úttörőtábor Horányban

"E hónap elején érkezett meg Duna szigetén levő Horányba 25 lökösházi úttörő, hogy egy hétig birtokukba vegyék az Expressz Utazása Iroda által létesített úttörőtábor egy részét. A gyerekek még ki sem pihenték a hosszú út fáradalmait, de már örömmel fedezték fel, hogy a megyénk más községeiből is vannak a közelben iskolások. Különösen a kétegyházi pajtásokkal alakult ki baráti kapcsolat.

Úttörők táborban (forrás: FORTEPAN)

A szigeten az őrsök tájékozódási verseny közben ismerkedtek meg a vadregényes környezettel. A változatos, akadályokkal tarkított út végül a Duna- parti strandhoz vitt, ahol tanári felügyelet mellett kezdődhetett a fürdés. Kovács Géza tanár a sekély vízben úszni tanította a gyerekeket. Később fejelő bajnokság kezdődött, majd labdarúgó-mérkőzés, ahol a kétegyházi fiúk 2:0 arányban legyőzték a lökösieket.

Felejthetetlen élményt jelentett a visegrádi hajókirándulás. A festői Szentendréről hajóval mentek az úttörők Visegrádra, ahol áhítattal járták Mátyás király kedvenc útjait.

Egy ilyen táborozás szinte elképzelhetetlen budapesti út nélkül. A mi úttörőink is meglátogatták fővárosunkat. Eleinte szokatlan volt a nagy forgalom, de hamar megbarátkoztak a sok látnivalóval. Különösen az állatkerti séta tetszett.

A visszautazás előtti napot ismét a horányi táborban töltötték a pajtások. A fürdés és játék közben felidézték az elmúlt hét sok szép élményét. Elindulás előtt Erney Attila VIII. o. tanuló egy bambisüvegbe zárt levelet dobott a Dunába. „Egy héten át Horányban üdültek a lökösházi úttörők. Jól éreztük magunkat, a hely szép, a koszt kitűnő, de legjobb a strand. Gyertek Ti is, találkozunk jövő nyáron'’ - ez volt a levélben. Most az tartja őket izgalomban, vajon ki találja meg az üzenetet."

Anódy Tibor

 

Mai kommentár: Meglehetősen romantikusra sikeredett a beszámoló a lökösházi úttörőknek a Duna-kanyarban tett kirándulásáról. A gyakori rendszerkritika ellenére most el kell ismerni, hogy az úttörőtáborok lehetőséget biztosítottak olyan gyerekeknek – jelen esetben a 25 lökösházi gyermeknek - akik ezek nélkül vélhetően nem juthattak volna el az ország távolabbi vidékeire.

 

 

Tv-előzetes

Csupa izgalom a doboz (forrás: FORTEPAN/Kotnyek Antal)

"KASSÁK-EMLÉKMŰSOR (Kedd, 22.10) Egy éve, 1967 júliusában, 80 éves korában hunyt el a XX. századi magyar művészet avantgárd irányzatainak egyik legnagyobb művésze, a Kossuth-díjas költő-író-festő: Kassák Lajos. Újító volt minden művészeti ágban, minden műfajban, amelyet művelt, sok olyan megoldást keresett, talált és alkalmazott, amelyek ma már megszokott módszerek közé tartoznak. Kassák csaknem hat évtizedes művészi munkásságát tudatosan és egyértelműen állította a munkásság szolgálatába. Életét viták és harcok kísérték. Kassák Lajos mindig az élvonalban haladt. Számos folyóiratot indított, főszerkesztője volt a „Tett”, a „Ma”, a „Dokumentum”, a „Munka” című lapoknak. Művészete folytonos küzdelem volt, írásaiban, verseiben a világosságra törekvés azok szellemében és formájában egyaránt kifejezésre jutott. A televízió keddi műsorát irodalmunk e kimagasló alakja emlékének szenteli.

HALLÓ, FIÚK! HALLÓ, LÁNYOK! (Csütörtök, 20.20) A most műsorra kerülő adás a közelgő Szófiai Világifjúsági Találkozó jegyében készül, az adást követő napon indul útnak Bulgáriába a magyar delegáció. A műsorban a riporterek a régebbi VIT-ek résztvevőivel beszélgetnek, akik felelevenítik a kamerák előtt élményeiket. Lesznek közöttük olyanok is, akik már kinőttek az ifjúkorból: akik már az 1947-es első, prágai VIT-en képviselték az akkori ifjúságot. Az ismertebbek közül találkozhatnak a nézők - többek között - Nagy Richárddal, aki mint KISZ-vezető a kezdetektől részt vett a találkozókon, VIT- díjasokkal, például Gyarmati Vera, Mező László, Antal Imre, Réti József, a sportoló Koncsek Jolán és mások. Az adás másik részét az Ifjúsági Parkból közvetítik, ahol akkor már búcsúztatják a VIT-delegációt. Ily módon találkozhatnak a nézők a régi ismerőseikkel: a Pécsi Balett-tel, a Syrius-együttés és a Rajkó-zenekar tagjaival. A Halló mostani adását átveszi a Szovjetunió, Csehszlovákia, Románia, Lengyelország és az NDK televíziója is.

A NÉGY PÁNCÉLOS ÉS A KUTYA (Szombat 20.20) A nyolcrészes lengyel filmsorozat első darabjának közvetítése. A lengyel televízió produkcióját már több országban bemutatták és a sikerre mi sem jellemzőbb, mint az, hogy az alkotóknak már akkor el kellett határozniuk a további folytatások elkészítését, amikor még csak az első három rész került adásra. A Szovjetunióban pedig - ahol már szintén bemutatták - a film adásának idején ugyanúgy elnéptelenedtek az utcák, mint Budapesten a Belphegor vagy a Nyomok a hetedik mennyországba vezetnek emlékezetes sorozatok adásai idején. Mindezek az értesülések fokozzák a várakozásainkat a film iránt, amely a második világháború idején játszódik és négy harckocsizó katona és kutyájuk kalandjait meséli el kedves humorral, s ily módon nem a háború borzalmait állítva a középpontba, hanem a kalandosságot. A film Przymanoszky regényéből készült."

 

Mai kommentár: Kassák kettős megítélése nagyon jellemző a korra. A művész – bár baloldalinak tartotta magát, mégis – éles kritikusa volt a rendszernek. Kizárták a pártból, írói munkássága a tűrt, képzőművészeti tevékenysége a tiltott kategóriába tartozott. Halála után az Aczél György fémjelezte kultúrpolitika igyekezett az eszme, a párt támogatójának beállítani, ezt az irányvonalat erősíthette az emlékműsor, melyet - azért biztos, ami biztos - a kevésbé nézett műsorsávban adtak le. A másik két előzetes címe és ajánlója önmagáért beszél.

 

 

Rövid Hírek

"- Kötöttárugyár-részleg Sarkadon. Még ebben az évben kihelyezik a Békéscsabai Kötöttárugyár egy részlegét Sarkadra. Ezzel 100-120 helyi lakos számára biztosítanak munkalehetőséget

- Tragikus istentisztelet. Vasárnap istentisztelet közben a dél-amerikai Bogotában összedőlt egy katolikus templom. Tizenhatan lelték halálukat a romok alatt, a sebesültek száma meghaladja az ötvenet.

- Heti 44 órát. Január 1 óta csökkentett munkaidőben dolgozik a békési BMG-gyár. Minden második hétfőt szabadnapnak j biztosítottak.

- Olcsóbbak a halak. Hétfőn 10-15 százalékos hal-árleszállítás, lépett életbe. Az egy kiló fölötti ponty például 27 forint helyett 23, a szeletelt ponty 43 forint helyett 38 forintba kerül.

- Szegény özvegy. Hosszú huzavona, pereskedés után egy olasz bíróság Rachele Mussolini (a fasiszta diktátor 77 éves özvegye, jelenleg étterem-tulajdonos Korli városában) számára megítélte az özvegyi nyugdíjat. A végzés szerint Mussolini „elég sokáig volt állami szolgálatban ahhoz, hogy neje özvegyi nyugdíjat kaphasson”.

 

Járási tanács a csillag árnyékában (forrás: FORTEPAN)

 

- A mezökovácsházi fogyasztási szövetkezet keretén belül galamb- és nyúltenyésztő társulás, a battonyai fogyasztási szövetkezetben pedig baromfitenyésztő, tenyésztojás-termelő és keltető szakcsoport működését engedélyezte a járási tanács.

- Belvízlevezetés Kötegyánban. Elkészült Kötegyán belvíz-elvezetési terve. A megvalósítás 760 ezer forintba kerül. Ez az összeg megfelel öt évi községfejlesztési hozzájárulásnak, ezért számítanak a lakosság társadalmi munkájára is.

- Veszélyes mulatság. Az USA-beli Michigan államban egy szabadtéri mulatságon el akartak sütni egy ósdi ágyút. Az ágyú mellett felhalmozott lőpor azonban felrobbant és 41 személyt megsebesített.

- Új kenyér- és tejbolt. A végegyházi Szabadság Tsz engedélyt kapott állandó jelleggel kenyér, péksütemény és saját gazdaságából származó tej értékesítésére.

- TÜZÉP-árusítás. Több mint 11 millió téglát, 1 millió 370 ezer cserepet és 328 ezer mozaiklapot adott el többek között a múlt évben a TÜZÉP. Fenyőfából 1146 köbmétert, rúdfából 924 köbmétert vásárolt a lakosság.

- Kétezer-kétszáz kötet várja az olvasókat a kertészszigeti községi könyvtárban. Ez a szám egyre növekedni fog, mert az idén a községi tanács háromezer forintot tervezett be könyvvásárlásra. A helyi földműves szövetkezet pedig minden évben kétezer forint értékű új könyvet ajándékoz a könyvtárnak.

- Radioaktív felhők. A csendes-óceáni francia atomrobbantást követően, az utóbbi napokban radioaktív felhőket észleltek Észak-Chile fölött."

 

 

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Az azért megdöbbentő, hogy a járási tanácsokban ülő, vélhetően műbőrkalapot viselő elvtársak döntöttek arról, hogy galamb- és nyúltenyésztő társaság vagy tenyésztojás-termelő és keltető szakcsoport alakulhasson a fogyasztási szövetkezetekben. Érdekes, hogy egy vidéki lap rövid hírei között a külföldről, a hanyatló nyugatról szóló hírek csak negatív tartalmúak voltak.

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1968-ban készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

FEL