A nap sztorija – Ez történt 1969. július 17-én, Békés megyében

2019. július 17. 13:15 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. július 17-én megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő emberek világába.

Ma egy tanszervásárlási akcióra való felhívásra, egy, a mezőkovácsházi gyógyszerellátást bemutató riportra, továbbá az olvasói levelekre válaszoló rovat két üzenetére esett a választásunk. Hasznos időtöltést kívánunk!

 
Tanszervásárlás, nyereménysorsolással

"Nyáron, nyár végén minden esztendőben visszatérő téma a tanszerellátás és vásárlás. Gyakran okozott bosszúságot egyes iskolai eszközök hiánya, de ma már a fő gond: a füzetek, rajztáblák, ceruzák időbeni beszerzése. Sok szülő az utolsó pillanatban, az iskolák kapunyitása előtti napon látogat csak el a papírüzletbe és joggal bosszankodik a zsúfoltság miatt.

 

Te nyertél zsebrádiót? (forrás: FORTEPAN/Szalay Zoltán)

Te nyertél zsebrádiót? (forrás: FORTEPAN/Szalay Zoltán)


A kereskedelem igyekszik időben gondoskodni a zavartalan ellátásról. Bár egyik országos lapban megjelent információ szerint 8 kiskereskedelmi vállalat mind ez ideig nem rendelte meg az új tanévre szükséges iskolaszereket. Mi a helyzet megyénkben?
Az UNIVERZÁL Kiskereskedelmi Vállalat még júniusban beszerezte a tanszereket. Javában folyik a csomagolás. Kassay Béla, az UNIVERZÁL igazgatója elmondotta, hogy csak a rajztáblából és körzőből nem teljes a választék, más minden van. A korábbi évekhez hasonlóan, ebben az esztendőben is tárgynyeremény-sorsolásra ösztönzik a mielőbbi vásárlást. Aki július 14. és augusztus 16-a között szerzi be a tanszereket, az minden 100 forintnyi vásárlás után egy sorsjegyet húzhat. A szerencsések - azonnal a helyszínen - zsebrádiót, iskolatáskát, golyóstollat nyerhetnek."


Mai kommentár: 1969-ben július 17-én érte az a hálátlan feladat a megyei napilap szerkesztőit, hogy a címoldalon kellett jeleznie a nyarat élvező ifjúságnak és szüleiknek, hogy az idilli állapot nem tart örökké és hamarosan elérkezik szeptember elseje. 2019-ből visszatekintve érdekes, hogy az UNIVERZÁL Kiskereskedelmi Vállalat komoly marketingstratégiával készült az iskolakezdésre és mai szemmel is figyelemreméltó akcióvak igyekezett az érintetteket a mielőbbi tanszervásárlásra ösztönözni. Piacgazdaság hiányában ugyanis egyeduralkodók voltak a piacon.


 
Gyógyszerellátás a mezőkovácsházi járásban
Nagy a fluktuáció - Emelkedett a fogyasztás - Mozgó gyógyszertárhálózat

"A Mezőkovácsházi Járási Tanács Végrehajtó Bizottsága soron következő ülésén a gyógyszerellátás helyzetét tárgyalja A járásnak 12 közforgalmú és 7 kézi gyógyszertára van. Egy-egy gyógyszertárra 6000 lakos jut. Az egyes települések között azonban jelentős az eltérés. A nagybánhegyesi gyógyszertár 2500, a mezőkovácsházi gyógyszertár pedig 11 ezer lakos gyógyszerellátását biztosítja, viszont több községnek nincs gyógyszertára. Ezen a téren a mozgógyógyszertár-hálózat kiépítése jelentene megoldást, amely meghatározott időnként felkeresné a közepesen ellátott községeket és külterületeket.

 

Kell bel egy kis rendszerkritika  (forrás: FORTEPAN/Semmelweis Egyetem Levéltár)

Kell bel egy kis rendszerkritika (forrás: FORTEPAN/Semmelweis Egyetem Levéltár)


Az elmúlt két évben a járás gyógyszerellátása megfelelően alakult, a legfontosabb gyógyszerekből nem volt hiány. Pedig az említett időszakban a lakosság fogyasztása is emelkedett. Ennek oka egyrészt az volt, hogy a társadalmi biztosítottak száma egyre emelkedett, másrészt növekedtek az igények is. Ehhez nagymértékben hozzájárult az 1967-ben és 1969 tavaszán az influenzajárvány. A forgalom zömét a kész gyári készítmények jelentik. A gyógyszertárakban készült gyógyszerek az összforgalom 10-12 százalékát teszik ki. Minőségi kifogások a battonyaí és a nagykamarási gyógyszertárak készítményeivel szemben merültek fel. Viszont gyógyszercsere a járás egyetlen egy gyógyszertárában sem fordult elő.

Jelenleg a járásban 22 gyógyszerész dolgozik. Az asszisztensek körében jelentős a fluktuáció. Az alacsony bérezés miatt a képesített asszisztensek más munkaterületeken helyezkednek el.

Az állandóan növekvő gyógyszerforgalmat és az egyre emelkedő minőségi követelményeket csak megfelelő munkahelyek kialakításával és az asszisztensek bérének rendezésével lehet biztosítani. A Gyógyszertári Központ ezeken a problémákon igyekszik segíteni. Elkészítette a járás korszerű gyógyszertári hálózaténak terveit. Mivel az új gazdasági irányítási rendszerben a központ csak saját erejére támaszkodhat, ezeknek a terveknek a kivitelezése hosszabb időt igényel.


Mai kommentár: Hiánypótló riport jelent meg a Békés Megyei Népújság hasábjain. A cikk olyan területre enged betekintést, mellyel eddigi lapszemlénkben nem találkoztunk. A gyógyszerészek, a gyógyszertárak világa mindig is misztikus terület volt, ahová nagy alázattal lépett be bárki emberfia. A mezőkovácsházi járás gyógyszerellátottságát bemutató tudósítás kiválóan illusztrálja, hogy az emberek hisznek az orvostudományban és nem igénylik különböző sarlatánok ígéreteit a biztos gyógyuláshoz. Az anyag némi rendszerkritikát is megenged, hiszen a fluktuáció és a bérekkel való elégedetlenség nem voltak kedvenc kifejezései a korszak rendszerének.


 

Szerkesszen velünk!
MIT kérdeznek az olvasók?
MIT válaszolnak az illetékesek?
 

Válasz birkapörkölt ügyben

"A legutóbbi Szerkesszen velünk rovatban Vágó Ferenc, a KISZÖV gépkocsivezetője kifogásolta, hogy az ÁFÉSZ gádorosi 1-es számú kisvendéglőjében a szokásosnál többet fizetett az ott elfogyasztott birka- pörköltért.

Az Állami Kereskedelmi Felügyelőség Békés megyei felügyelősége vizsgálatot tartott a kisvendéglőben. A vizsgálatról levélben tájékoztatta szerkesztőségünket. Ebben megállapította, hogy a - jogosan észrevételezett - magas ár kialakításában a következők játszottak közre: „A juhhús szabad árformába került és a szövetkezet a felvásárolt birkák után a méltányos haszon felszámításával alakította ki a kilónkénti 30 forint 30 filléres húsbolti fogyasztói árat. Ez 40 százalékkal magasabb az előző hatósági árnál.

A vendéglő vezetője fogyasztói áron kalkulálta a juhhúst és ebből eredően 1,60 forintos árdrágítás származott.

Az új vendéglátóipari árutasítás szabad kalkulációt engedélyez, így az adagonként figyelembe vett 35 dekagramm nyers húsmennyiség nem kifogásolható. A szakmai gyakorlat viszont az, hogy 20-25 dekát kalkulálnak és csak rendezvény esetén állítanak be 30-35 dekát. Természetesen az alacsonyabb nyersanyagsúly lényegesen csökkenti az árat.

A nevezett vendéglő vezetését ideiglenesen a csemege bolt eladója vette át. A panasz után két nappal került az egység élére. Az étlaphiányt is a leltárra való felkészüléssel indokolták.

- A panaszt az ÁFÉSZ igazgató elnökével megbeszéltem. Felhívtam a figyelmét a helytelen gyakorlat megszüntetésére - írja Rózsa Imre, a felügyelőség vezetője."

 

A bömbölő 21-es

"A békéscsabai Kulich Gyula Lakótelepről kaptunk levelet. Írója a zaj miatt panaszkodik. - A lakótelepiek közül sokan dolgoznak három műszakban, s bizony, műszak után szeretnének nyugodtan pihenni. Viszont egyesek még este is nyitott ablak mellett bömböltetik a rádiójukat, vagy a lakóházak mellett az úton javítják a kocsijukat, próbálgatják a dudát, fittyet hányva arra, hogy mások pihenését megzavarják. A 21-es lakótömbben gyakran elviselhetetlen a zaj - írja.

Az Ingatlankezelő Vállalat Házkezelőség vezetője, Bereczki Pál elmondotta, hogy hetente 20-25 panaszos levelet kapnak. Különösen sok érkezik a Kulich Gyula Lakótelepről. Már több esetben szabálysértési eljárást indítottak a zajt okozók ellen. Ennek ellenére egyesek továbbra is nyitott ablak mellett hallgatják a rádiójukat.

A városi tanács 1/1965 számú rendelete intézkedik arról, hogy a lakók nyugalma és pihenése érdekében este 10 órától tilos nyitott ablak, ajtó mellett rádiózni, televíziózni vagy lármával járó munkát végezni.

Ez a rendelet a Kulich Gyula Lakótelep 21-es épület lakóira is vonatkozik."


Mai kommentár: Folytatódik a népszerű és sikeres össznépi kívánságműsor és reklamáló fórum, mely egyfajta fogyasztóvédelmi útmutatóként is funkcionált 1969-ben. Ma is két érdekes esetet emeltünk ki a megjelentett levelekből.

Az első, drága, gádorosi birkapörköltről szóló kellemetlenséget rovatunk is szemlézte. Megállapíthatjuk, hogy a bicskanyitogató ügyben az Állami Kereskedelmi Felügyelőség Békés megyei felügyelősége jelentése és a felügyelőség vezetőjének, Rózsa Imre elvtársnak a nyilatkozata egyszerűen felháborító. Magyarázkodás érthetetlen árváltozásról és elkallódó étlapról, miközben elmarad a bocsánatkérés és a károsult meginvitálása egy kiadós ebédre – természetesen a szövetkezet kontójára.

A második levél ismét kiváló példája annak, hogy 50 esztendeje hazánk és benne Békéscsaba az önkéntes rendőrök világa volt. A hivatkozott városi tanács 1/1965 számú rendelete pedig szépen ábrázolja, hogy a hatalom ajtón és ablakon is bemászott a hálószobákba és rendszabályokkal mutatta az irányt arról, hogy miként kell élnie a proletároknak vélt embereknek. A lényeg: nehogy valaki jobban érezze magát az átlagosnál.


 

Egy fotó

 

Mai fotónk az 1969. július 17-ei Békés Megyei Népújság címlapján jelent meg Békéscsaba főterén címmel.


A felvétel nem kapott képaláírást, de jól kivehető részletekkel ábrázolja a mai Szent István teret.
A fotót Babarcai Pál készítette.

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

FEL