A nap sztorija – Ez történt 1969. július 24-én, Békés megyében

2019. július 24. 13:46 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. július 24-én megjelenő Békés Megyei Népújság.

Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő emberek világába. Ma egy békéscsabai ételmérgezésről szóló beszámoló, egy, a gyermekruhák árának emelkedését firtató oknyomozó riport, továbbá néhány rövidhír kerül reflektorfénybe. Hasznos időtöltést kívánunk!

 
Ételmérgezés Békéscsabán

"Hétfőn, az esti órákban a békéscsabai Kossuth Étterem személyzete közül többen panaszkodtak rosszullétre. A tünetek: hányás, hasmenés, majd később ájulás. Az étterem vezetői azonnal értesítették az orvost, aki ételmérgezésre gyanakodott és a kórházba utalta a betegeket. Ezt követően a vendégek közül is még hárman lettek rosszul. A kórházat megfelelő kezelés után másnap elhagyhatták. A betegek többek között, gombalevest, marha- és sertéspörköltet, valamint csikóstokányt fogyasztottak. A vizsgálat azonnal megindult annak megállapítására, hogy a mérgezést mi okozhatta. Újabb megbetegedés nem fordult elő."

 

Az Iparosok Háza 1930-ban (forrás: csabaihazak.blog.hu)

Az Iparosok Háza 1930-ban (forrás: csabaihazak.blog.hu)

Mai kommentár: A hír olvasása nyomán elsőként az a kérdés merül fel a 2019-es olvasóban, hogy vajon hol lehetett Békéscsabán a Kossuthról elnevezett étterem. Mivel a virtuális térben nem találni a nyomát, ezért joggal feltételezzük, hogy a Kossuth téren lehetett a vendéglátóipari egység.

A tér 8-as számot viselő épülete, az Iparosok Háza 1927-ben nyitotta meg kapuit. A ház földszintjén 1928-óta működött vendéglő, mely olcsóságáról volt híres. Így vélhetően itt történt az ételmérgezés, mely nem is tűnik annyira különösnek, hiszen rovatunk korábbi válogatásaiból kiderült, hogy akkoriban még nem minden étterem rendelkezett megfelelő kapacitású hűtővel.

Azonban ami érdekes, hogy az eset hétfőn történt, 1969-ben pedig július 24-e csütörtökre esett, vagyis az étterem és a pártlap is vállalta annak kockázatát, hogy csak a mérgezés lecsengése után hozta nyilvánosságra a szomorú esetet.


 
Szerkesszen velünk!
MIT kérdeznek az olvasók?
MIT válaszolnak az illetékesek?


Mi a drága?

„Biztatnak minket, hogy szüljünk. Ezt célozza a gyermekgondozási segély is, melynek nagyon örülünk. De mit adjunk a gyermekekre, ha napról napra azt tapasztaljuk, hogy drágábbak a gyermekholmik, a fizetés pedig marad” - több gyermekes anya mondta el ezt, s észrevételeit mások nevében is tolmácsolta.

Az UNIVERZAL Kiskereskedelmi Vállalat békéscsabai gyermekruházati boltjába látogattuk, hogy meggyőződjünk az árak alakulásáról, ezek hatásáról. Az ott tapasztaltak általában jellemzőek más boltokra is, ahol gyermekruházati cikkeket árusítanak.

Az édesanyának jogos volt az észrevétele, hiszen valóban drágábbak lettek egyes gyermekholmik, de nem szabad kihagynunk azt sem, hogy ugyanakkor soknak le is ment az ára. Ha összességében nézzük, akkor az áremelkedés és csökkenés lényegében kiegyenlíti egymást, mindössze 5000 forint a differencia felfelé. A bolt 3 millió forintos árukészletéhez viszonyítva ez minimális.

Csakhogy... És ennél a „csak- hogy”-nál van a bökkenő. Mert nem mindegy, hogy minek ment fel az ára, s mi az, amit olcsóbban vehetünk. Vannak ugyanis kevésbé szükséges, és vannak sűrű cserélést igénylő holmik. Természetes, ha az utóbbinak megy fel az ára, az érzékenyen érinti a családokat. Különösen a több gyermekes családok és kis fizetésű emberek sínylik meg.

Az árak alakulását tehát ilyen szemszögből néztük, s mindjárt meg kell jegyeznünk, hogy a csecsemő-ruházatban valamennyi cikknek 7-8 százalékkal csökkent az ára, s ez örvendetes tény. Az sem mindegy, hogy elsősorban a Békéscsabai Kötöttárugyár termékei lettek olcsóbbak, hiszen a bolt a bébi-holmik 90 százalékát innen szerzi be.

 

Nem volt könnyű beszerezni (forrás: FORTEPAN)

Nem volt könnyű beszerezni (forrás: FORTEPAN)

 

Olcsóbbak lettek a ballon kisnadrágok is, bár ezek már kevésbé keresett cikkek. De meg kell jegyezni, hogy az árcsökkenés itt elég magas. A 127 forintért árusított kisnadrág most például 100 forintért vásárolható. Nem öröm viszont, hogy általában a pamut alapanyagú cikkek drágábbak lettek, így például a frottír köntös és törülköző, illetve kifogó, ami viszont igen keresett holmi. A habselyem fehérneműből is több kell, és általában 1-2 százalékkal ennek is emelkedett az ára. Ennél viszont megnyugtató, hogy sokat javult a minősége - az előző évi számos reklamációval szemben az idén egy sem volt -, szépek és ízlésesek is, s természetesen a jobb minőségű, a szebb holmiért az ember szívesebben fizet többet is.

A gyermek zokniknál is van árváltozás, olcsóbb lett a nylon harisnyanadrág és zokni, viszont sem a drágábbat, sem az olcsóbbat nem lehet kapni. Még decemberben beszereztek 5000 darabot, azonban ez édeskevés, hiszen azóta egyet sem tudtak vásárolni a nagykereskedelmi vállalatoktól. Vajon mi lehet ennek az oka, hiszen tudomásunk szerint a harisnyagyárak kapacitása nincs teljesen kihasználva.

A gyermekcipőknél az árváltozás kiegyenlítődik, mivel az egyik terméknél csökkenés, a másiknál áremelkedés volt. És vannak olyan cikkek, melyeknek ára 15-20 százalékkal csökkent. De az már egy csöppet sem megnyugtató, hogy egy pár cipő vagy szandál élettartama átlag 1-1,5 hónap. Baj van tehát a minőséggel, s ez már tulajdonképpen nem is ide tartozik, hiszen e témáról hosszas viták zajlottak le a rádióban, televízióban és a sajtó is sokat foglalkozott vele.

Végső következtetésünk tehát az, hogy az árváltozás csak bizonyos esetekben okoz nehézséget és jelent többletkiadást. Nagyobb kár viszont az, hogy ha a minőség nem megfelelő, ha hetek, hónapok alatt tönkremegy az újonnan vásárolt gyermekruha, -cipő és egyéb holmi. Ez valóban drága...!"


Mai kommentár: Folytatódik a népszerű és sikeres össznépi kívánságműsor és reklamáló fórum, mely egyfajta fogyasztóvédelmi útmutatóként is funkcionált 1969-ben. A július 24-ei számban jelezték a szerkesztők, hogy a továbbiakban, a rovatban egy-egy problémát alaposabban is elemeznek, s riportot, cikket írnak az ügyről. Ma ennek lehetünk szemtanúi. A rovat első, komolyabb elemzése a gyermekruházati áruk indokolatlan emelkedésének járt utána. A korabeli oknyomozó újságírók túl messzire nem merészkedtek, ugyanis annyit állapítottal meg, hogy néhány árúnak igaz, hogy felment az ára, de ugyanannyinak csökkent. Egyébként is: Kedves proletárok! Tessenek megszokni, hogy a jobb minőségű ruházatért többet kell fizetni! Hiszen így működik a tervgazdálkodásba beleszuszakolt piacgazdaság.


 
Rövid hírek

"- ELKÉSZÍTETTE beiskolázási tervét a szarvasi járási tanács. E szerint a tanácsi dolgozók közül az ősszel nyolcan kezdik meg egyetemi és főiskolai tanulmányaikat. Marxista középiskolába tizenöten, Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemre pedig kilencen iratkoztak be.

- LENIN MG TERMELŐSZÖVETKEZET 2 sz. fejbélyegzője elveszett. A bélyegző használata 1969. június 14-e óta érvénytelen.

- SZABÁLYSÉRTÉSI ÜGYEKBEN a szeghalmi járás községi tanácsai ebben az évben 325 esetben szabtak ki pénzbírságot. A terheltek 61580 forintot fizettek ki bírság címén.

- NAPIRENDEN A FELVÁSÁRLÁS. Körösnagyharsányban a községi tanács végrehajtó bizottsága ma délután ülést tart. Az Állatforgalmi Vállalat megbízottja a felvásárlás eddigi eredményeiről tájékoztatja az ülés résztvevőit.

- A BALATONSZEMESI ÚTTÖRŐTÁBORBAN töltötte a vakáció 12 napját a füzesgyarmati Kulich Gyula Általános Iskola 36 tanulója. Az úttörők tegnap indultak haza.

- MEGKEZDTÉK Békéscsabán a Szlovák Diákotthon épületének tatarozását. Az építőipari és költségvetési üzem a munkát augusztus közepére fejezi be.

- ELEKTRONIKUS ZÁRAT szerkesztett egy svéd mérnök, ami kulcs nélkül nyitható a zár tárcsáján levő 26 billentyű közül ötnek a megnyomásával. Ha a jelkombinációt nem ismerő személy helytelen billentyűt nyom meg, azonnal működésbe lép a riasztószerkezet.

- SZARVAS VÁROS ÉS JÁRÁS SZABAD NEGYEDSZÁZADA című antológia szerkesztő kollektívája elhatározta, hogy a járás községeiben népfrontesteken ismerteti az antológia anyagát.

- SZENVEDÉLYES FEGYVER-GYŰJTŐ. Az amerikai rendőrség nagy mennyiségű fegyvert - 800 golyószórót, 25 puskát, 50 bombát és rengeteg töltényt - talált a 40 éves Richard Luukby lakásán. A fegyvergyűjtőt őrizetbe vették. A közvádló kijelentette, hogy ez a legnagyobb fegyvermennyiség, amelyet rendőrség eddig magánlakáson valaha is felfedezett.

- DIVATBEMUTATÓ ÉS ANNA-BÁL BÉKÉSCSABÁN. Az idén ismét felújítják a hagyományos strandbált Békéscsabán. A Víz- és Csatornamű Vállalat, valamint a Centrum Áruház KISZ-szervezete együttesen szervezi meg ezúttal az Annák tiszteletére július
26-án, Békéscsabán a strandon a bált. A Centrum Áruház fiataljai divatbemutatóval kötik össze, melyen nemcsak a nyári, hanem a kora őszi ruhákat, valamint az iskolások részére készült legújabb cikkeket mutatják be. Mindehhez a népszerű Sygma-zenekar nyújtja a hangulatot.

 

Az Árpád fürdő 1961-ben (forrás: csabaihazak.blog.hu)

Az Árpád fürdő 1961-ben (forrás: csabaihazak.blog.hu)

 

- KIRÁNDULÁS GYULÁRA. A békéscsabai helyőrség nyugdíjas klub tagjai 25-én, pénteken Gyulára látogatnak. Este megtekintik a Várszínházban Lope de Vega: A furfangos menyasszony című vígjátékát.

- SOK A TÖRVÉNY. Statisztikusok kiszámították, hogy az Egyesült Államok államaiban összesen 1 millió 156 ezer 644 törvény van érvényben, amelyek a leglehetetlenebb dolgok és esetek jogi szabályozását határozzák meg.

- PEDAGÓGUS SZOLGALATI LAKÁST vásárolt a Mezőkovácsházi Járási Tanács Battonyán. Az ingatlan forgalmi értéke 80 ezer forint.

- A MUNKANÉLKÜLI NÉGER LAKOSSÁG aránya ebben az évben jelentősen emelkedett az Egyesült Államokban. Míg a fehérek között a munkanélküliek aránya ugyanannyi, mint az előző évben volt, addig a négereknél ez az arány 6 százalékról 7 százalékra emelkedett. A növekedés a néger nők munkanélküliségének emelkedésével magyarázható.

- KÁRRENDEZÉS. Az Állami Biztosító a szeghalmi járásban az év első felében 16 millió 355 ezer forintot fizetett ki a károsultaknak.

- KÖNYVISMERTETÉS: Kardos L.: Egyház és vallásos élet egy mai faluban című művét a napokban jelentette meg a Kossuth Könyvkiadó. A szerző egyetlen dunántúli falu, Bakonycsernye társadalmát mérte fel aprólékos szociográfiai munkával, hogy feltárja az egyháznak, elsősorban az evangélikus egyháznak a falu életében játszott múltbeli és mai szerepét.

- KEVESEN JELENTKEZNEK mezőgazdasági szakmunkástanulónak. Szarvason 1969-70-es tanévre a mezőgazdasági üzemek szakmunkástanuló-terve 20 fő, viszont csak 9-en jelentkeztek. Ezzel szemben ipari szakmunkásképzőbe 118-an kérték felvételüket.


Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve érdekes, hogy a békéscsabai strandon Anna-bált tartottak, melyen ebből az alkalomból is a Sygma-zenekar húzta a talpalávalót. Mintha nem is lett volna más csapat Csabán.

Érdekes, hogy erre a napra nem jutott a megye, apró lépésekben zajló fejlesztéseiről szóló tudósítás, inkább szofisztikált tanulmányi hírek és egy fejbélyegző elveszése okozhatott izgalmakat a korabeli újságolvasók életében.


 
Egy fotó

Az 1969. július 24-ei Békés Megyei Népújság szűkölködött a helyi fotókban, ezért rovatunk kénytelen volt más típusú felvételt választani, mégpedig a lap hátoldaláról, mely a televízióban, akkor induló Mézga családról készült és A tv műsorából címmel jelent meg.

A felvétel képaláírást is kapott: Új sorozat indult a televízióban, mely bizonyára hasonló népszerűségre tesz szert, mint a Flinstone család. A sorozatban ezúttal: a Mézga család szerepel.

(A sorozat megérdemel egy külön történetet, ezért később visszatérünk Mézgáék kalandjaira – A szerk.)

 

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

FEL